Funchal

Funchal – de attracties van de hoofdstad van Madeira. Wat is de moeite waard in Funchal?

Funchal is een stad in Portugal die de hoofdstad is van het eiland Madeira, een populaire toeristische bestemming. Hoewel de stad zelf niet bijzonder rijk is aan typische toeristische attracties, zoals de unieke monumenten waarvoor andere steden als Rome of Parijs zo graag worden bezocht. Toch komen toeristen van over de hele wereld in groten getale naar Funchal. Waarom? Wat heeft deze stad te bieden? En waarom is sleeën hier zo populair? Laten we het uitzoeken! Artikel in samenwerking met Holidays.Expert

Funchal – de hoofdstad van Madeira

Toen kolonisten uit Portugal op het eiland aankwamen, werden hun ogen getroffen door de vele velden met kopra – waar de naam van de huidige hoofdstad van Madeira vandaan komt. Funchal – het betekent gewoon dille. Hoewel je tegenwoordig niet meer zulke overvloedige velden met deze plant vindt, omdat hier tenslotte gebouwen, huizen en straten moesten worden gebouwd, groeit hij nog steeds in grote aantallen op het eiland. Funchal werd in 1421 gesticht door João Gonçalves Zarco, de ontdekker van Madeira. Vandaag de dag heeft de stad bijna 112.000 inwoners. Funchal heeft een oppervlakte van 76,15 vierkante kilometer. Het ligt aan de voet van vulkanische bergen en aan de Atlantische Oceaan, waardoor Funchal een zeer aantrekkelijke toeristische bestemming is en tegelijkertijd een belangrijk commercieel en visserijcentrum en een beroemd kuuroord. Daarom is deze stad de hoofdstad van Madeira geworden. Omdat Funchal een relatief jonge stad is – in 1508 verleende koning Manuel I de Gelukkige de nederzetting stadsrechten – zullen we hier niet veel oude en historische gebouwen aantreffen, maar wel talloze smalle straatjes, pittoreske herenhuizen, sfeervolle cafés, restaurants, wijnmakerijen, kerken musea, tavernes en amusementsattracties die toeristen aantrekken. Interessant om te weten is dat de beroemde voetballer Cristiano Ronaldo in Funchal is geboren.

Bezienswaardigheden in Funchal – de oude binnenstad en Rua de Santa Maria

De eerste stop voor sightseeing is natuurlijk de Oude Stad – Zona Velha. Dit is echt een lust voor het oog als je houdt van smalle straatjes omringd door oude herenhuizen. Begin je wandeling door de oude stad vanaf de hoofdstraat Rua de Santa Maria, waar je meer dan 200 stukken straatkunst vindt. Dit is het resultaat van het project Arte de Portas Abertas, dat in 2010 van start ging en alle beeldende kunst omvat: niet alleen schilderkunst, of fotografie en beeldhouwkunst, maar ook muziek, film en kalligrafie! Het is een levende galerie in de open lucht en we kunnen de werken bewonderen op vervallen gebouwen, de deuren van verlaten winkels of op luiken, daken en vele andere plaatsen. Meer dan 90 kunstenaars hebben deelgenomen aan het project. Als je de oude binnenstad bezoekt, kom je talloze historische kerken en kapellen tegen (hoewel niet ouder dan de 15e eeuw), zoals de Capela de Corpo Santo of de kerk Igreja de Santiago Menor. Natuurlijk zal er ook geen gebrek zijn aan culinaire hoogstandjes en de levendige drukte van toeristen en de lokale bevolking die feest vieren in de taverna’s. Over de culinaire kant van Funchal zullen we het later hebben.

Een wandeling door de wijk Monte en een ritje op de rodelbaan

Een van de interessantste attracties in de hoofdstad van Madeira is de kabelbaan. Deze loopt van het lager gelegen deel van de stad naar de wijk Monte, die op een berghelling ligt. Het duurt 20 minuten om de route van 3 kilometer met de kabelbaan af te leggen, waarbij je kunt genieten van een panoramisch uitzicht over de stad. Als je eenmaal uit de kabelbaan bent, moet je zeker de wijk Monte bezoeken. Hier vind je talloze herenhuizen die daar vanaf de 16e eeuw werden gebouwd door rijke inwoners van Madeira die wilden profiteren van het kuurklimaat in de bergen. Het is ook de moeite waard om een uitstapje te maken naar de paleistuin van Monte, waar exotische planten en kunstwerken te zien zijn. Omdat het ons gelukt is om met de trein naar Monte te komen, kun je vanaf daar ook de trein naar beneden nemen. Er zijn echter verschillende manieren om de wijk uit te komen – naast te voet naar beneden gaan, kun je ook sleeën. Sleeën van Monte is een van de populairste toeristische routes van Funchal. In het midden van de 19e eeuw was het een manier om zich te verplaatsen voor de inwoners van Monte – ze maakten rieten sleden met houten sleden, die werden geleid door een koetsier, zodat het mogelijk was om in korte tijd naar beneden te gaan. Tegenwoordig is het een attractie voor toeristen; iedereen kan zich bijna een 19e-eeuwse inwoner van Funchal voelen. De slee daalt af met een enorme snelheid, dus dit zal niet voor iedereen een optie zijn, alleen voor degenen voor wie snelheid leuk is en geen nachtmerrie.

Funchal kabelbaan
Funchal kabelbaan/ foto: canva.com

Funchal – vismarkt bij Mercado dos Lavradores

De vismarkt in Funchal die je aandacht verdient, bevindt zich in de Mercado dos Lavradores – de Boerenmarkt die in 1940 werd opgericht. Hier vind je een grote markt met een enorm aanbod aan vis en andere zeevruchten. De specialiteit van Madeira, die ook te vinden is op de lange tafels vol vis op de markt, is espada – zwarte schede. Er heerst nogal wat chaos en lawaai – dus het is onwaarschijnlijk dat we de specialiteiten rustig kunnen bekijken, want de handelaren moedigen ons aan om te kopen en trakteren ons op een verscheidenheid aan eilanddelicatessen.

Fort van Sint Jan de Doper in Funchal

Het Fort van Sint Jan de Doper, of Forte de São Tiago, is een geel kasteel aan de kust van de oude stad. Het werd gebouwd in de 17e eeuw tijdens het bewind van Filips II van Habsburg en vormde een systeem van verdedigingsforten rond de stad om Funchal te verdedigen tegen piraten. Sinds de bouw is het fort verschillende keren herbouwd, maar het heeft zijn huidige uiterlijk sinds de 20e eeuw. Het fort heeft verschillende functies gehad, waaronder het verblijf van Britse soldaten tijdens de Napoleontische oorlogen, een schuilplaats voor slachtoffers van overstromingen of het hoofdkwartier van de militaire politie. Tegenwoordig is het een uitkijkpunt dat zeker een bezoek waard is als je in de hoofdstad van Madeira bent. Het Museum voor Hedendaagse Kunst is hier ook gevestigd.

Kathedraal van Funchal

In het centrum van de stad staat de kathedraal van Funchal (Sé Catedral do Funchal) die in 1514 werd ingewijd. De kathedraal werd gebouwd tijdens het bewind van Manuel I de Gelukkige en dankt hieraan zijn stijl: de Manuelijnse gotiek met kenmerken van latere stijlen binnenin. De gevel van het gebouw is verdeeld in drie delen: een gotisch portaal in het centrale deel, gebouwd van Cabo Girao-steen. Het portaal bevat 8 archivolten in een spitsboog, terwijl het plafond is gemaakt van ceders en wordt beschouwd als een van de mooiste houten plafonds in Portugal. Binnen is er ook een houten koor van profeten, heiligen en apostelen en kerkbanken waarvan de decoratie verschillende aspecten van het eilandleven uitbeeldt. Voor de ingang van de kathedraal staat een standbeeld van Johannes Paulus II – ter herinnering aan het bezoek van de paus aan Funchal.

De promenade in Funchal

De grootste stad van het eiland heeft natuurlijk een boulevard om te wandelen. Omdat Funchal nogal een lawaaiige stad is – vooral rond de markt – geeft een wandeling over de promenade ons een beetje rust van het stadslawaai. De promenade, die Avenida do Mar wordt genoemd, begint bij de haven, waar verschillende cruiseschepen aanmeren en vertrekken, en loopt verder de heuvel op bij het Santa Catarina Park, vanwaar we een panoramisch uitzicht hebben over de zeezijde van Funchal. Naast de promenade ligt ook het Cristiano Ronaldo Museum, dat afkomstig is uit Funchal. Binnen staan trofeeën die de voetballer heeft gewonnen, waaronder vier Gouden Schoen-beeldjes, Gouden Ballen en Champions League-trofeeën en vele andere clubprijzen. Er liggen ook brieven van fans en op interactieve schermen worden de hoogtepunten uit de carrière van de voetballer getoond, waaronder spektakelstukken en legendarische doelpunten. Als we verder naar het oosten gaan, komen we bij de jachthaven, waar ook veel restaurants en fastfoodzaken zijn. Als we verder lopen zien we het fort Palacio de Sao Loucerno, waar nu het Militair Museum is gevestigd. Langs de promenade bereiken we ook het grootste kruispunt van Funchal – Praca de Autonoma. Als we verder lopen komen we bij de spoorweg die ons naar Monte brengt.

Jardim Botânico da Madeira

Tuinliefhebbers moeten tijdens hun verblijf in Funchal beslist een bezoek brengen aan de Jardim Botânico da Madeira, de beroemdste botanische tuin van Madeira, op slechts 3 km ten noorden van de hoofdstad van het eiland. De tuin beslaat maar liefst 35.000 vierkante meter en brengt planten uit bijna de hele wereld samen – met name uit subtropische en tropische gebieden. Er zijn hier meer dan 2000 plantensoorten en de tuin zelf is verdeeld in vijf secties. In de eerste staan planten van Madeira en de eilanden in de Atlantische Oceaan, d.w.z. de Azoren, de Canarische Eilanden, Kaapverdië. In de tweede sectie worden planten uit verre gebieden van de wereld geplaatst, zoals de tropen of de Himalaya. De derde sectie bevat vetplanten en de vierde sectie bevat planten met medicinale eigenschappen en gecultiveerde planten. En in de vijfde, of laatste sectie, kunnen we exotische en zeldzame vogelsoorten zien.

Wijn bij Blandy’s Wine Lodge

De grootste stad van Madeira heeft de beroemdste en oudste wijnmakerij, waar de beroemde Blandy’s Wine Lodge wordt gemaakt. Het is gevestigd in een voormalig Franciscaner klooster. Naast het proeven van de likeur leren we ook over de geschiedenis en het proces van het maken van Madeira-wijn. En in de souvenirwinkel kunnen we flessen wijn en traditionele lekkernijen van Madeira kopen.

De culinaire kant van Funchal

Als grootste stad van Madeira worden we ook getrakteerd op een verscheidenheid aan specialiteiten uit de traditionele keuken. De stad Funchal is vooral een bekende vissershaven, dus visgerechten zijn het proberen waard. De specialiteit van het eiland is espada, een vleesetende vis geserveerd in een maracujasaus en geroosterde banaan. Naast zeevruchten kunnen we ook genieten van een aantal vleesgerechten, waaronder varkenssteaks gekruid met laurierbladeren en espetada – varkensspiesjes gemarineerd in knoflook en kruiden.

Funchal is een levendige stad die je niet mag missen als je Madeira bezoekt. Het kost je een paar dagen om de stad te verkennen, dus een dagtrip moet goed worden gepland. Je kunt besluiten om de trein te nemen en te genieten van het uitzicht op de stad vanaf Monte, of kiezen voor een wandeling langs de promenade of genieten van het centrum van Funchal. Funchal bruist van activiteit, dus voor liefhebbers van rustig reizen is het waarschijnlijk niet de beste plek – maar de vibe van de stad is onmiskenbaar, dus we denken nog steeds dat het een bezoek waard is als je het eiland van de eeuwige lente bezoekt.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *