Durian

Durian – de stinkendste vrucht ter wereld – voedingswaarden

De eigenlijke durian, of sundry of zybuche is een vrucht die voorkomt in Zuidoost-Azië. De geur van durian is zeer weerzinwekkend, daarom wordt het ook wel de stinkendste vrucht ter wereld genoemd. Desondanks heeft het een aantal gezondheidseigenschappen en de smaak valt bij sommigen in de smaak. Lees meer over de eigenschappen en het gebruik van deze vrucht en waarom hij ook wel wordt beschouwd als de gevaarlijkste vrucht ter wereld.

Durian – de stinkende vrucht

Durian is de populairste en duurste vrucht in Aziatische landen en tegelijkertijd de stinkendste ter wereld. Het zal ons dan ook verbazen dat deze vrucht wordt beschouwd als een natuurlijk afrodisiacum. En hoewel er meer dan 300 soorten durian zijn, zijn er maar een paar geurloos. Vanwege zijn intense, afstotende geur is hij niet populair in Europese landen en daarom is hij moeilijk te koop buiten Zuidoost-Aziatische landen. Hoe ruikt durian? In dit geval kan gezegd worden dat nieuwsgierigheid de eerste graad naar de hel is, want we hebben het over een mild onaangename geur. Het wordt gekenmerkt door een geur die doet denken aan een combinatie van de geur van bedorven vlees en beschimmelde kaas. Het eten van de vrucht wordt al bemoeilijkt door de afstotende geur. Duitse wetenschappers hebben de vrucht getest op de geurstoffen die erin zitten en ontdekten dat er meer dan 40 geurstoffen zijn die verantwoordelijk zijn voor de geur van bedorvenheid, honing, geroosterde uien, karamel, fruit, rotte eieren – waterstofsulfide en soepkruiden.

De verboden vrucht – of waarom is de durian de gevaarlijkste vrucht?

Vanwege zijn – laten we er geen doekjes om winden – weerzinwekkende geur wordt het een verboden vrucht genoemd. Dit betekent dat we in Azië op veel plaatsen, waaronder openbaar vervoer, restaurants en andere openbare gelegenheden, een verbod op het eten van durian kunnen tegenkomen – aangegeven door speciale borden met de vrucht doorgestreept, vergelijkbaar met de borden die roken verbieden. Het is ook verboden om durian mee te nemen aan boord van een vliegtuig of in een hotel. De verbodsborden zullen je zeker niet ontgaan als je in Azië reist. Durian kun je eten in aangewezen gebieden of bij duriankraampjes. Het bekendste durianstalletje is SS2 Durians in Petaling Jaya, vlakbij Kuala Lumpur.

Durian is een gevaarlijke vrucht – waarom? Deze keer is het niet de geur, maar het uiterlijk en de zwaarte. Hij kan tot 5 kg wegen en 40 cm lang zijn, groeit aan zeer hoge bomen en als hij rijp is, valt hij eraf en vormt hij een gevaar voor mens en dier – vandaar dat deze vrucht, die oorspronkelijk uit Azië komt, als gevaarlijk wordt aangeduid.

Durian de gevaarlijkste vrucht ter wereld
Durian de gevaarlijkste vrucht ter wereld / foto: canva.com

Hoe smaakt de durian?

Sommige mensen houden van de smaak van durian, anderen niet – dus hoe smaakt het? Het doet denken aan een combinatie van knoflook met kaas en noten, dus het is zeker geen zoete vrucht. Er groeien doorns uit de schil die geelbruin van kleur zijn en het vruchtvlees van de durian heeft de consistentie van rauw deeg. De zaden hebben een nootachtige smaak, vergelijkbaar met kastanjes.

Durian – gezondheidseigenschappen en voedingswaarde

We hebben het al gehad over de beroemde geur en smaak, maar het is ook tijd om de positieve kanten van deze vrucht te belichten. Durian eten is een zeer gezonde maaltijd. De vrucht bevat vitaminen en voedingseigenschappen en is een bron van vitamine C en B-vitaminen. Het is ook rijk aan mineralen zoals ijzer, koper, magnesium, kalium en foliumzuur. Het heeft daarom een gunstig effect op de vorming van rode bloedcellen en is ook goed voor de botten en het zenuwstelsel. Het sap van durianbladeren is een natuurlijk afrodisiacum in Azië. De vrucht heeft ook verwarmende eigenschappen en wordt gebruikt tegen koorts, bloedarmoede en als immuunversterker. Het heeft ook positieve effecten op de maag en verschillende spijsverteringskwalen. Bovendien bevat het weinig calorieën en bestaat het voornamelijk uit water en koolhydraten. Er zitten ongeveer 147 calorieën in 100 g durian. Durian bevat antioxiderende eigenschappen – het is een bron van antioxidanten zoals polyfenolen en carotenoïden. Het vertoont een sterke antioxidant activiteit, naast het vermogen om actieve vrije radicalen te remmen. Het eten van durian kan ook bijdragen aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Volgens wetenschappers die de eigenschappen van deze Aziatische delicatesse bestuderen, kan durian een gunstig effect hebben op het lipidenprofiel in het bloed. Wat betekent dit? Het kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Durian – contra-indicaties

De contra-indicatie voor het consumeren van deze stekelige vrucht is niet precies de geur of smaak – het is een kwestie van smaak. Wetenschappers zeggen echter dat alcohol en durian niet het beste duo vormen – het tegelijkertijd consumeren van durian en alcohol veroorzaakt nadelige effecten: hartkloppingen, hartstilstand, overgeven, misselijkheid, blozen van het gezicht, slaperigheid – en in extreme gevallen kan het zelfs tot de dood leiden.

Hoe eet je de stinkendste vrucht ter wereld?

In Thailand en andere Aziatische landen is deze vrucht gemakkelijk te koop. Dus hoe kunnen we het eten? Natuurlijk kunnen we verse durian kopen en het rauw eten, maar er zijn ook andere opties: gebakken, gefrituurde en gekookte durian. Liefhebbers van de smaak van de vrucht eten het romige vruchtvlees met een lepel – en zogenaamd gekruid met zout smaakt het naar chips. In de Aziatische keuken is het een bijgerecht, maar het is ook een ingrediënt in soepdesserts – je kunt ook snoepjes met durian-smaak kopen. Het kan worden toegevoegd aan vleesgerechten of worden gegeten met rijst en suiker voor een meer nootachtige smaak. Het niet-zo-aangename aroma blijft echter, ongeacht hoe het wordt bereid – hoewel het enigszins kan worden gedempt.

Durian – gebruik

Zoals we al zeiden, kan durian in elke vorm worden gegeten – rauw, door het vruchtvlees uit te hollen met een lepel, maar ook gefrituurd, gekookt, gedroogd. Het wordt toegevoegd aan cocktails, snoep en gebakken producten. Het hout van de durianboom is erg sterk en wordt daarom vaak gebruikt voor het maken van meubels.

Durian – interessante feiten

Wat is de moeite waard om te weten over durian? Een handvol interessante feiten over durian:

  • Durian is een vrucht die een van de duurste ter wereld is – niet alleen in Azië, maar ook in Polen. Het zal moeilijk voor ons zijn om het lokaal te krijgen, hoewel het de moeite waard is om te proberen het te vinden bij Aziatische handelaren.
  • De naam van deze vrucht komt van het woord “duri” – wat doorn betekent in het Maleis.
  • De mensen in Azië zijn erg dol op deze vrucht en daarom noemen ze het de koning der vruchten.
  • Gebakken durian zaden zijn ook een delicatesse.
  • Deze vrucht wordt beschouwd als een superfood dankzij zijn voedingseigenschappen.
  • Als de durian rijp is, valt hij van grote hoogte op de grond en vormt hij een gevaar voor mens en dier.
  • Durian helpt bij maagkwalen en verlicht irritatie na het eten van gekruid voedsel.
  • De natuurlijke en verse vrucht wordt het meest gewaardeerd, maar afbeeldingen uit de schil verliezen hun versheid heel snel, daarom worden ze vaak in folie verkocht.

Als je nieuwsgierig bent naar de smaak van durian, bedenk dan dat Europeanen het zelden proeven – het is een dappere wereld daarbuiten. Vergeet echter niet dat het kopen van verse durian in Polen geen sinecure is! Als je in Azië reist, zul je geen problemen hebben om deze vrucht te kopen.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *