Modern farmhouse

Boerderij – moderne interieurs in boerderijstijl

Hou je van traditionele oplossingen en droom je van een knusse cottage die doet denken aan Amerikaanse filminterieurs? Houd je daarentegen van moderne toevoegingen en vraag je je af of je zo’n stijl met smaak kunt inrichten? Voor het mengen van oud en nieuw is flair nodig, en dat is wat we je vandaag gaan vertellen over de moderne boerderijstijl. Bekijk hoe je een landhuis kunt stylen met moderne elementen. Artikel opgesteld in samenwerking met: https://strefa.biz/

Modern Farmhouse – welke stijl is het?

Modern Farmhouse is een combinatie van moderniteit met een landelijke sfeer, dat wil zeggen stijlen zoals: Provençaalse stijl, Scandinavische stijl of rustieke stijl. Dus als je droomt van een inrichting geïnspireerd op Amerikaanse filmsets, weet dan dat deze conventie het beste werkt in ruime, gerenoveerde gebouwen vol licht. De boerderijstijl wordt gekenmerkt door ruwe plafondbalken, houten pilaren, afgeschuinde plafonds, beglazing en ruwe vloeren. De stijl heeft echter een tweeledig karakter – aan de ene kant verwijst het naar het rustige en op de natuur gebaseerde leven op het platteland en aan de andere kant naar de dynamiek die de stad kenmerkt, en deze combinatie maakt een grote veelzijdigheid mogelijk, wat de reden is waarom de boerderij naast vrijstaande huizen ook kan worden ingericht in appartementen – maar vooral ruime appartementen met hoge plafonds. Moderne boerderijen zijn al enkele jaren een welkome stijl in Polen. De populariteit is onder andere beïnvloed door:

 • Ontsnapping naar het platteland – d.w.z. de trend van stadsbewoners die migreren naar het platteland, die al enkele jaren zichtbaar is. Leven in grote en lawaaierige stedelijke centra en metropolen kan benauwend zijn, dus het is geen wonder dat stedelingen asiel zoeken op het platteland. De coronavirus pandemie heeft ook invloed gehad op de groeiende trend om naar het platteland te verhuizen. Waarom? Mensen waardeerden de natuurlijke en open ruimte, plus de arbeidsmarkt maakte het mogelijk om op afstand te werken zonder het huis te hoeven verlaten.
 • Natuur en ecologie – als we besluiten om een echt appartement of huis in boerderijstijl te creëren, zullen we voornamelijk natuurlijke materialen en ecologische productiemethoden gebruiken – inclusief het concept van nulafval. En aangezien ecologie en milieubescherming nu onderwerpen zijn die een belangrijke plaats innemen in het maatschappelijk discours, zijn steeds meer mensen op zoek naar eco-oplossingen voor hun interieur.
 • Modern is niet voor iedereen – het tijdperk van geometrie en minimalisme is nog steeds aan de gang, maar niet iedereen houdt van dit soort design, en daarom is de boerderij een alternatief voor diegenen die zich niet in een typisch modern interieurklimaat konden vinden.

Wat zijn de kenmerken van de moderne boerderijstijl?

De moderne boerderij is een evenwichtige combinatie van verschillende conventies. Zoals gezegd is het een synthese van een idyllisch klimaat en elementen geïnspireerd door rustieke, industriële, Provençaalse en vintage stijlen. Deze interessante combinatie geeft de interieurs van boerderijen een gezellig en warm thuis-van-huis-karakter, karakteristiek voor Amerikaanse landhuizen of Green Gables, waar de roodharige Anna Shirley woont. Bij het inrichten van een boerderij in de MF stijl heb je veel ruimte voor je eigen ideeën en veel vrijheid, maar het is de moeite waard om de basisprincipes die gelden voor een moderne boerderij in gedachten te houden. Op deze manier zal het stijlmengsel niet kitscherig zijn, maar vol goede smaak. Welke elementen zijn kenmerkend voor de moderne boerderijstijl in interieurs?

 • De aanwezigheid van voornamelijk natuurlijke materialen – hout, steen, glas, stof. Accenten van ruw metaal passen ook goed bij deze interieurstijl.
 • Natuurlijke kleuren, neutraal kleurenpalet: wit, beige, bruin, aardekleuren, vleugjes zwart.
 • Traditionele indeling in kamers met een specifiek gebruik: eetkamer, speelkamer, keuken.
 • Alles wat de ruimte vergroot en bijdraagt aan ruimtelijkheid: grote ramen, geen gordijnen of zware raamdecoraties.
 • Meer openheid naar buiten, d.w.z.: terrassen, veranda’s, serres.
 • Combinatie van traditionele en moderne meubels.

Hoe richt je het interieur van een huis of appartement in moderne boerderijstijl in?

 • Aanwezigheid van porselein en keramiek,
 • familiestukken: diploma’s, foto’s, schilderijen,
 • textiel in natuurlijke kleuren,
 • rieten manden,
 • planten,
 • stenen en houten decoraties,
 • schalen, kandelaars.
Moderne boerenkeuken
Moderne boerenkeuken / foto: canva.com

Boerderijstijl – interieurontwerp

Boerderijstijl gaat niet alleen over uiterlijk, maar ook over levensstijl. In zo’n interieur moeten we ons op ons gemak voelen, een beetje vertragen en ons richten op het koesteren van relaties. Het is tenslotte een familiale en warme stijl. Hoe bereiken we een comfortabel, praktisch en authentiek interieur? Willen we immers niet geforceerd een Amerikaanse idylle creëren die in niets lijkt op een echt huis? Een boerderij is een thuis voor de bewoners – geen huis voor de show, hoewel smaakvolle arrangementen natuurlijk wel indruk kunnen maken. Dus hoe bereik je een natuurlijk boerderijeffect met moderne toevoegingen? Hoe richt je een huis in moderne boerderijstijl in? De basis is het kleurenschema, de muren en vloeren. Dit geeft ons een solide basis voor onze landelijke stijl. Een boerderij is een huis dat dichter bij de natuur staat, dus natuurlijke kleuren zijn aan te raden. Wit, beige en een hele reeks grijzen en gedempte blauw- en groentinten zijn daarom ideaal. Vermijd schreeuwerige kleuren. Deze kleuren worden aangevuld met passende vloer- en wandafwerkingen, zoals lambrisering, plafondbalken, ruwe vloeren, houten pilaren of bakstenen elementen. De boerderijstijl is een natuurlijke stijl verrijkt met hedendaagse esthetische trends, maar daar komen we zo op terug. Laten we ons nu richten op traditionele en natuurlijke elementen. Farmhouse houdt van hout, dat in elke vorm kan worden weergegeven. Zoals we al zeiden kan het houten plafondbalken zijn, houten vloeren, houten decoratieve elementen zoals kleine dierensculpturen die je eraan herinneren dat je dicht bij de natuur bent. Natuurlijk kan er ook een houten bed of een houten trap zijn, maar omdat een boerderij een natuurlijke stijl is – het houdt ervan als het hout ruw is, gekrast, met zichtbare scheuren. Liefhebbers van klassiekers zullen blij zijn dat er tussen de moderne meubels met glazen deuren ook plaats is voor het dressoir van overgrootmoeder. Farmhouse heeft veel raakvlakken met andere stijlen.

Hoe richt je je huis in in boerderijstijl? Toevoegingen aan een modern boerderijinterieur

De boerderijstijl houdt van verschillende vlechten, zoals macramé, maar ook van stoelruggen, bedhoofden of dressoirfronten. De boerderijstijl houdt ook van natuurlijkheid en soberheid, dus te midden van deze idyllische ornamenten zal ruw metaal, in de vorm van decoratief zwart stalen beslag, metalen verlichtingsarmaturen of bloembakken, goed passen. Ongeverfd glas en keramiek (zoals steengoed) en textiel en natuurlijke materialen zoals linnen, wol, katoen, borduurwerk, kant en decoratieve volksmotieven passen ook goed bij de tot nu toe genoemde elementen.

Moderne keuken in boerderijstijl

Hoe moet een keuken in boerderijstijl eruitzien? Zoals we al hebben benadrukt, moet de beschreven stijl gezellig en praktisch zijn. De MF keuken is subtiel en natuurlijk van toon – wit, beige, puddingtinten, vanillekleurig houten meubilair, fronten versierd met molenwerk, betegelde fornuizen, oude kasten, lemen vaten, industriële lampen en…. een element van de moderne wereld, namelijk witgoed. Een belangrijk aspect van de eetkamer of keuken is natuurlijk de tafel – in onze Cottage Core heeft die een royaal, versplinterd en knoestig blad. De stoelen aan tafel kunnen in een klassieke stijl zijn met traditionele afwerkingsmaterialen of iets moderner en design. Decoratieve elementen op tafel zijn subtiel keramiek, zoals minimalistische schalen en slanke vazen met veldbloemen in het midden.

Moderd Farmhouse is een ongecompliceerde stijl, maar biedt veel ruimte voor liefhebbers van creatieve en toch praktische oplossingen. Als je van de natuur houdt en je weg wilt voelen van de drukte van de stad (zelfs als je in de stad woont) richt dan je huis in in de stijl van landelijke moderniteit.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *