Aronia

Rode bosbes – gezondheidseigenschappen, hoe maak je tinctuur en sap van rode bosbes?

Chokeberries worden beschouwd als een superfood omdat ze een aantal helende en voedende eigenschappen voor het lichaam hebben die ons kunnen helpen bij veel beschavingsziekten. De vrucht heeft een heilzame werking op het lichaam dat worstelt met vele ziekten, zoals hoge bloeddruk, atherosclerose of verkoudheid. Het versterkt de immuniteit, regenereert de huid en beschermt tegen snelle veroudering. Lees meer over de vele eigenschappen en toepassingen van appelbes. Artikel in samenwerking met blogosphare.de

Chokeberry – kenmerken

Zwarte appelbes (Aronia melanocarpa) is een struik die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt, maar ook in ons klimaat zeer goed geaccepteerd is. Belangrijk is dat de plant in Polen een hoogwaardige grondstof is geworden met een breed scala aan toepassingen in cosmetica, farmacie en als een gezondheidssupplement en antiverouderingscosmetica om de immuniteit en het gezichtsvermogen te versterken. De bessen van de appelbes zijn donkerblauw van kleur en worden in de vroege herfst geoogst – ze kunnen rauw worden gegeten, maar worden ook veel gebruikt voor conserven zoals jam, conserven, sappen en tinctuur.

Chokebessen behoren tot dezelfde fruitgroep als lijsterbessen – ze worden gekenmerkt door hun wrange smaak. Veenbessen zijn een rijke bron van waardevolle ingrediënten. Het bevat bioflavanoïden (vitamine P), die zeer belangrijke antioxidanten zijn. Het bevat ook flavonoïden zoals rutine, quercetine, anthocyanen, leucocyanen en catechinen – die samen vrije radicalen bestrijden. Daarnaast bevat appelbes ook ijzer, calcium, koper, jodium, boor, molybdeen en vitamines: C, B2, B3, B9, E.

Chokeberry – gezondheidseigenschappen

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen van appelbes? Zwarte appelbes heeft een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen voor het lichaam, dus het is de moeite waard om deze vrucht te nemen in het geval van hoge bloeddruk. Al na een paar weken behandeling met appelbes daalt de bloeddruk. Daarnaast is het een uitstekend beschermend medicijn tegen aandoeningen van de bloedsomloop, zoals hartaanvallen en atherosclerose. De gezondheidsbevorderende eigenschappen van appelbes dragen ook bij aan een verminderde opname van glucose door het lichaam – daarom wordt de consumptie van deze plant ook aanbevolen voor diabetici. Het heeft ook een gunstig effect op het spijsverteringsstelsel, het verlicht aandoeningen van de alvleesklier en de maag, en op het zenuwstelsel, het kalmeert en beschermt het lichaam tegen neurologische aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, beroerte en seniele dementie. Chokeberry is ook een bescherming tegen kanker – regelmatige consumptie van chokeberry zorgt ervoor dat kankercellen zich minder snel ophopen en bovendien beïnvloedt chokeberry tijdens de behandeling van kanker de regeneratie van het lichaam. Het staat ook bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen, ondersteunt de behandeling van oogziekten en vermindert de gevoeligheid voor ontstekingen en bloedingen. Daarnaast wordt het gebruikt bij de behandeling van verkoudheid, griep, allergieën, virale en bacteriële infecties en bij het ontgiften van het lichaam.

Gezondheidseigenschappen van appelbes
Gezondheidseigenschappen van appelbes / foto: canva.com

Wanneer is het de moeite waard om appelbes te consumeren?

We weten al welke eigenschappen appelbes heeft, dus het is de moeite waard om de heilzame effecten ervan te beschrijven en te weten wanneer het de moeite waard is om appelbes te nemen, in welke vorm dan ook: gedroogd appelbesfruit, vers fruit, appelbessentinctuur, appelbessensap. Chokeberry wordt aanbevolen voor mensen die:

 • een lage immuniteit hebben, waaronder mensen na chemotherapie. Vitamine C en mineralen in appelbes ondersteunen de goede werking van het lichaam door het immuunsysteem te ondersteunen. Het wordt niet alleen aanbevolen voor mensen na een zware en intensieve behandeling, maar ook voor kleuters die risico lopen op verschillende infecties,
 • kampen met infecties aan de urinewegen – bestanddelen in appelbessen ondersteunen antibacteriële en ontstekingsremmende processen,
 • risico lopen op oogziekten zoals glaucoom, staar of maculadegeneratie van het netvlies. De anthocyanen in appelbessen versterken de bloedvaten van de ogen en maken pigment aan in het netvlies, dat verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het zicht,
 • risico lopen op hartaandoeningen en diabetes – de antioxidanten ondersteunen het behoud van een optimaal cholesterol- en triglyceridengehalte en helpen zo de bloedsomloop te beschermen.

Het is daarom de moeite waard om appelbessen in je dagelijkse dieet op te nemen.

Voedingseigenschappen van appelbes

Naast zijn geneeskrachtige eigenschappen heeft appelbes ook voedingseigenschappen – en voedt daardoor het lichaam, regenereert de huid, het haar en de nagels. Daarom wordt het gebruikt bij de productie van antiverouderingssupplementen en cosmetica – de appelbes remt huidveroudering en interne leeftijdgerelateerde degeneratieve processen. Het is ook een waardevol ingrediënt in afslankdiëten, omdat het zwaarlijvigheid tegengaat door het metabolisme te reguleren. Daarnaast voedt het de hersenen, stimuleert het de werking ervan en verbetert het de concentratie en het geheugen. Het wordt ook aanbevolen voor zwangere vrouwen, omdat het hen vitaliteit en energie geeft, wat ook een gunstig effect heeft op de foetus. Het versterkt het spier- en skeletsysteem van kinderen en adolescenten tijdens de adolescentie.

Chokeberry – contra-indicaties

Hoewel appelbes een rijkdom aan gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, wordt het niet voor iedereen aanbevolen. Mensen met een lage bloeddruk moeten het eten van te veel appelbes vermijden:

 • bij lage bloeddruk,
 • maagproblemen, vooral ontstekingen, hyperaciditeit en maagzweren,
 • constipatie,
 • tromboflebitis en spataderen.

Bereidingen: appelbessenjam

Omdat appelbes gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, is het ook de moeite waard om het in de vorm van conserven te kopen of zelf te bereiden. Chokeberryjam is een geweldig idee voor een gezonde maaltijd met deze vrucht! We hebben 1 kg gewassen en geschild appelbesfruit nodig, dat gepureerd of gemixt moet worden, vervolgens in een pan moet worden gedaan en 5 dag suiker moet worden toegevoegd en op laag vuur moet worden gekookt, onder regelmatig roeren. Haal de pan van het fornuis wanneer een stroperige consistentie is verkregen. Omdat de appelbes wrang van smaak is, kun je 1/2 kg appels toevoegen, wassen, schillen, snijden en in een aparte pan doen en er water overheen gieten en laten sudderen tot het fruit gaar is. De volgende stap is om de pot met de appelbessen weer aan de kook te brengen en de gestoofde appels eraan toe te voegen. Kook het geheel nog even en giet het dan in potten – en de jam is klaar!

Likeur van appelbessen

We kunnen ook een lekkere en gezonde likeur van appelbessen maken. We hebben nodig: 0,5 kg vers appelbessenfruit, 100 bladeren van de appelbessenstruik, 0,5 l 95% gerectificeerde eau-de-vie, 1 liter water, 0,6 kg suiker en 1 citroen. Was de vruchten in water en vries ze minstens 12 uur in de vriezer in. Doe ze dan over in een pot zonder ze te ontdooien, voeg de gewassen bladeren van de appelbesstruik toe en giet een glas water over het geheel. Kook de pot, afgedekt, op middelhoog vuur en, eenmaal aan de kook, op laag vuur gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten. Laat de pot daarna ongeveer 10 uur staan en giet dan het sap af in een aparte pot, terwijl je de vruchten door een zeef kunt laten uitlekken. We verwijderen de bladeren tussen de vruchten en doen de appelbessen in een pot, waar we 0,6 kg suiker en 3 kopjes water aan toevoegen. Dan koken we tot het kookt en zetten het vuur lager zodat alle suiker oplost.

We voegen het citroensap toe aan het sap van de appelbessen, voegen de zoete siroop van het fruit toe (die we na het koken hebben gemaakt) en voegen ongeveer 500 ml sterke drank toe. We gieten de likeur in een vat en zetten het op een koele en donkere plaats voor ongeveer 3-4 maanden.

Chokeberry likeur – contra-indicaties

Tinctuur van appelbes is een effectief middel tegen veel ziekten. Er wordt aangenomen dat het hartaanvallen kan voorkomen, het immuunsysteem ondersteunt en het risico op kanker vermindert. Ondanks alle voordelen van appelbessentinctuur zijn er enkele contra-indicaties die in acht moeten worden genomen.

Tinctuur van appelbes is rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Het heeft helende eigenschappen en ondersteunt de immuniteit. Het innemen van appelbessentinctuur kan je gezondheid echter negatief beïnvloeden als je het niet gebruikt zoals aanbevolen door je arts.

Ten eerste kan appelbessentinctuur een wisselwerking hebben met medicijnen. Het wordt afgeraden om appelbessentinctuur te gebruiken voor mensen die medicijnen gebruiken die warfarine bevatten, omdat het de werking van dit medicijn kan veranderen. Als je medicijnen gebruikt, kun je het beste je arts raadplegen voordat je appelbessentinctuur gebruikt.

Een andere contra-indicatie is voor mensen met bloedstollingsproblemen. Chokeberry tinctuur kan de bloedstolling beïnvloeden, dus mensen met bloedstollingsproblemen moeten het vermijden. Mensen met nieraandoeningen, leveraandoeningen of allergieën moeten ook het gebruik van appelbessentinctuur vermijden.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten het gebruik van appelbessentinctuur vermijden, omdat er onvoldoende gegevens zijn over de veiligheid. Daarom is het beter om je arts te raadplegen voordat je appelbessentinctuur gaat gebruiken.


Tinctuur van appelbes kan veel heilzame eigenschappen hebben, maar er zijn enkele contra-indicaties waar rekening mee gehouden moet worden. Raadpleeg je arts voordat je appelbessentinctuur gaat gebruiken om er zeker van te zijn dat er geen contra-indicaties zijn.

Sap van appelbessen, gedroogde appelbessen – gebruik van appelbessen

We kunnen rauwe appelbessen eten, maar door hun wrange smaak zal niet iedereen ze lekker vinden. Daarom kunnen we ook gedroogde appelbessen gebruiken, evenals thee en aftreksels van appelbessen. We kunnen het ook consumeren, zoals we al schreven, in de vorm van conserven, jam, gelei, tincturen en sappen, die het populairst zijn. We kunnen zelf appelbessensap maken, maar we kunnen het ook kopen bij onder andere een kruiden- of medische winkel. Het kan verdund worden met water en moet regelmatig – elke dag – gedronken worden. Het kan ook aan kinderen worden gegeven. Chokeberrysap ondersteunt het immuunsysteem, de natuurlijke krachten van het lichaam, verbetert het gezichtsvermogen en de herstelprocessen in de lichaamscellen. Chokeberry kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met vlierbes.

Chokeberrystruik – hoe groeien en wanneer vruchten oogsten?

Als je een liefhebber bent van chokeberry’s en tuinieren, kun je deze in je eigen tuin kweken. De appelbesstruik wordt tot 2,5 meter hoog, bloeit in mei en heeft witte bloemen die een prachtig pronkstuk voor de tuin vormen. De zwartpaarse vruchten van de appelbes worden in de vroege herfst geoogst – meestal begin september. De bladeren van de appelbes worden rood in de herfst en vallen af in de winter. De struiken moeten ongeveer 2 meter uit elkaar geplant worden, in rijen om de 3,5 meter. Bekijk wat je nog meer moet weten over het planten en kweken van appelbessen in je tuin!

 • Kruisbessen hebben een zonnige standplaats nodig – dan produceren ze de meest overvloedige vruchten. Op schaduwrijke of halfschaduwrijke plaatsen dragen ze geen vruchten of is de opbrengst kleiner.
 • De appelbes is winter- en vorstbestendig.
 • Groei geen appelbes op zeer natte, rotsachtige of zanderige locaties.
 • Het beste substraat voor appelbes is vruchtbare, humusrijke, goed doorlatende grond die rijk is aan voedingsstoffen. Hij doet het echter ook goed op zwakkere bodems, ook op vochtige – maar niet erg vochtige! Het substraat moet neutraal of licht zuur zijn.
 • De appelbes is droogtetolerant, hoewel hij royaal water moet krijgen als de bessen rijpen.
 • Zijn wortels zijn vrij ondiep, dus hij kan geplant worden in gebieden met een verhoogd grondwaterpeil.
 • De bloemen van appelbes hebben geen last van vorst en lage temperaturen.
 • Hij accumuleert geen zware metalen in zijn weefsels, dus hij kan in steden en langs de kant van de weg worden gekweekt.
 • Struiken van appelbes dragen jarenlang vruchten.

Zoals je kunt zien, heeft appelbes niet veel werk nodig, het is geen moeilijke plant om te kweken, dus het is de moeite waard om hem in tuinen en volkstuinen te planten. De appelbes is een prachtige plant en wordt gebruikt in de cosmetica en farmacie dankzij de hoge medicinale kwaliteit. Het brengt tekorten in het lichaam in balans, ondersteunt het hart en de bloedsomloop, heeft een regeneratief effect op de huid en is rijk aan bioactieve plantenverbindingen en vitaminen. Het wordt beschouwd als een superfood, dus het is de moeite waard om het regelmatig in welke vorm dan ook te consumeren – en als de smaak van appelbessen je niet bevalt of je geen toegang hebt tot vers fruit, kun je jam en tincturen maken van appelbessen – of ze gewoon in de winkel kopen.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *