Domy kopułowe

Koepelhuizen of ronde huizen. Wat zijn dat? Wat zijn hun voor- en nadelen?

Denk je erover om een huis te bouwen, maar wil je iets moderns en praktischer? Kijk dan eens naar koepelhuizen! Koepelwoningen doen qua uiterlijk denken aan iglo’s of lemen hutten, wat niet per se modern hoeft te zijn, maar momenteel een interessante nieuwe trend in de bouw is. Kom meer te weten over woonkoepels – prijzen, constructie, ontwerp, voor- en nadelen.

Koepelwoning – wat is het?

De moderne bouw is op zoek naar nieuwe oplossingen die milieuvriendelijker zijn. Interessant genoeg vindt het inspiratie in oude gebouwen – omdat koepelhuizen, zij het met iets andere technologie, al heel lang bij ons zijn. Een koepelwoning is een klompvormig gebouw. Ze zijn gebouwd met verschillende technologieën en ontwerpen en bestaan niet noodzakelijk uit één blok, maar uit meerdere blokken die met elkaar verbonden zijn. Dit is heel belangrijk omdat dit soort huizen een groot potentieel hebben om later uit te breiden, daarom worden ze vaak vergeleken met modulaire huizen. Koepelwoningen zijn erg praktisch en ongecompliceerd om te bouwen – ze hebben geen dak en hun vorm is cirkelvormig. Hun gestroomlijnde vorm beschermt ze tegen weersomstandigheden zoals regen, hagel en harde wind. Bij het plannen van de kamers hoeven we geen scheidingswanden en dragende muren te plaatsen – bovendien zijn er minder materialen nodig om een koepelhuis te bouwen dan bij klassieke ontwerpen. Daardoor zijn de huizen aanzienlijk goedkoper.

Koepelhuis – huisontwerp

De vorm van het gebouw is niet ingewikkeld – het is gebouwd op een cirkelvormig plan. Het is een goede oplossing voor wie van interessante ontwerpen houdt en tegelijkertijd een huis wil bouwen tegen een aantrekkelijke prijs – een koepelhuis is veel goedkoper dan traditionele huizen. Er is weinig wapening en bekisting in zo’n constructie, wat ons geld bespaart. De koepel heeft ook geen ingewikkelde dakspanten en dure dakbedekking. De grootste uitdaging voor architecten is echter juist de dakbedekking en het maken van indelingen en kamers. Wat is de moeite waard om te weten over het ontwerp en de constructie van koepelhuizen voordat je besluit te gaan bouwen?

  • De daken van koepelhuizen kunnen worden afgewerkt met een dakraam dat het interieur overdag verlicht. Dit zorgt voor natuurlijk licht uit zowel het oosten als het westen – en ’s avonds kunnen we naar de sterren kijken.
  • Met één open haard kunnen we het hele huis verwarmen. We installeren de haard op een centrale plek in het huis en alle warmte zal naar alle kamers worden gedistribueerd, zonder dat er extra installaties nodig zijn.
  • We kunnen moeilijkheden tegenkomen, omdat bouwvergunningen soms moeilijk te krijgen zijn, omdat ze zullen opvallen tussen de andere gebouwen in de omgeving.

Er zijn twee soorten koepelwoningen.

  • geodetisch huis – alleen van buitenaf hebben ze de vorm van een bol, maar ze zijn gebouwd op basis van een gelijkbenige driehoek.
  • het monolithische huis (zoals een iglo), is een perfecte halve cirkel met een gladde gevel.
Koepelhuis
Koepelhuis / foto: canva.com

Rond huis – bouw van een koepelhuis, bouwmaterialen

Koepelwoningen geven bouwers en ontwerpers veel vrijheid bij het kiezen van materialen voor de bouw. We kunnen moderne of traditionele oplossingen gebruiken, waarvan sommige de kosten verhogen en andere verlagen. Elke optie heeft voor- en nadelen. Bovendien beïnvloedt het materiaal het uiterlijk van het huis. Een aannemer kan daarom houten koepelwoningen maken. Tot de meest gekozen materialen naast hout behoren glasvezel, aluminium, staal, polymeerkunststoffen, onbrandbaar polystyreen.

De materialen zijn bedekt met een metalen gaas en beschermd tegen UV, temperatuur, weer en vocht. De meest gekozen materialen voor de bouw van koepels zijn:

  • Geprefabriceerde houten onderdelen – OSB, multiplex, houten spanten. De onderdelen worden op elkaar gestapeld en aan elkaar bevestigd met zelftappende schroeven. We hoeven hier geen zware apparatuur voor te gebruiken – door het gewicht van één stuk kan het geheel over de hele bouwplaats worden getild.
  • Bakstenen – afhankelijk van de grootte van onze koepel is de dikte van de structuur tussen 12 en 25 cm. We leggen de bakstenen plat neer. De bakstenen koepel wordt geïsoleerd met minerale wol en waterdichte pleister.
  • Gedroogd houten frame gevuld met hennepbeton. Het originele en interessante materiaal hennepbeton onderscheidt zich door zijn lichtheid en natuurlijkheid. Bovendien is het 100% biologisch afbreekbaar en bestaat het uit industriële hennepstengels, kalk en water. Het wordt gekenmerkt door een negatieve koolstofvoetafdruk omdat hennep tijdens de groeifase meer kooldioxide absorbeert dan wordt gebruikt om het te maken, de bouwmaterialen. Hennepbeton wint in de loop van de tijd – naarmate de jaren verstrijken, wordt de structuur duurzamer. Belangrijk: hennepbeton is volledig onbrandbaar en bestand tegen schimmels en zwammen, en het is ook een goede thermische isolator. De koepel van hennepbeton is daarom een zeer aantrekkelijk en waardevol materiaal voor het bouwen van een dergelijk project.

Koepelhuis – bouwkosten

Bij de gedachte aan het bouwen van een traditioneel huis, realiseren we ons dat een hypotheek essentieel is. Het lijkt erop dat we een zeer hoge lening nodig hebben om een koepelhuis te bouwen. In sommige gevallen kunnen we helemaal zonder. Hoe is dit mogelijk? De kosten van de investering variëren afhankelijk van de materiaalkeuze, de gebruikte technologie voor de bouw en de grootte van het huis. Een monolithisch huis kost misschien maar 50 000 PLN, maar een geodetisch huis is al een prijs die varieert van 80 000 PLN tot meer dan 2 000 000 PLN. Het lijkt een aantrekkelijk bouwwerk, maar houd er rekening mee dat er andere kosten mee gemoeid kunnen zijn, zoals de kosten van op maat gemaakt meubilair, aangepast aan de cirkelvormige constructie van een koepelhuis. De meeste woonruimtes hebben immers rechte wanden, dus het zal moeilijk worden om meubels te vinden die geschikt zijn voor een koepelwoning – tenzij we specifiek kiezen voor meubels die gemaakt zijn voor ronde huizen. Tegelijkertijd zijn koepels energiezuinig, omdat warmte onderweg geen barrières tegenkomt en zich door het hele interieur van dergelijke huizen verspreidt. De koepel is een zelfdragende structuur en zijn oppervlakte is groter dan een rechthoek of vierkant. Dit betekent dat een huis op een cirkelvormig plan met een omtrek van 40 m een oppervlakte heeft van 127,5 m2. Met minder kosten krijg je een groter oppervlak. Koepelwoningen vereisen minder nat werk, dus ze verhogen de kosten niet en zorgen voor een korte bouwtijd. Wat kost een koepelhuis?

  • Om een koepelhuis van 35m2 te bouwen, kost het 20.000 pond.
  • Het bouwen van een huis van 70m2 met twee verdiepingen kost ongeveer 25.000 euro.
  • De kosten van een huis van 90m2 zijn 30.000 PLN.
  • Voor het bouwen van een koepelhuis van 135m2 betalen we ongeveer 40.000 PLN.
  • Een koepelhuis met een 25 cm dikke kern van polystyreen, aan beide zijden bekleed met gaasbeton, kost ongeveer 600 PLN per vierkante meter.

Ronde huizen: voor- en nadelen van een koepelhuis

In vergelijking met een traditioneel huis zijn de lage kosten en de snelle bouwtijd ongetwijfeld het grootste voordeel. Gebouwen worden binnen 3-4 maanden gebouwd, dankzij lichtgewicht materialen en eenvoudige montage. Een ander belangrijk voordeel van de koepelwoning is dat het warmteverlies beperkt wordt dankzij de bolvorm. Bovendien hebben we voor een klein bedrag een enorme bruikbare ruimte. Het is ook visueel interessant en door een dak te gebruiken dat eindigt in een lichtkoepel, hebben we overdag natuurlijk licht en kunnen we ’s avonds de sterren bewonderen. Het ontwerp van een koepelwoning heeft echter ook nadelen – een daarvan is het probleem met het interieurontwerp en de noodzaak om meubilair op maat te bestellen. Daarom kan het soms een goede oplossing zijn om scheidingswanden in de koepel te plaatsen, waardoor we traditionele gebouwen kunnen opzetten. Het is ook een uitdaging om het juiste bouwteam te vinden dat weet hoe koepelhuizen moeten worden gebouwd. Daarom is het de moeite waard om een bedrijf in te huren dat gespecialiseerd is in dit soort constructies – in grotere steden zouden we geen problemen moeten hebben om de juiste professionals te vinden.

Koepelwoningen – een thuis voor lichaam en geest

Huizen met koepels worden niet alleen gebouwd volgens de principes van duurzaamheid met betrekking tot bouwoplossingen. Ze hebben ook een gunstig effect op het menselijk lichaam. Volgens onderzoek heeft de ronde vorm invloed op een beter gevoel van welzijn en een snel herstel. De ronde vorm heeft ook een goed effect op concentratie, het creëren van gedachten, maar ook het genereren van ideeën. Interessant is dat planten veel beter groeien in koepels en dieren rustiger zijn. De cirkel wordt beschouwd als een uitstekende vorm – het beïnvloedt de kwaliteit van relaties met mensen, geluid draagt hier veel beter dan in traditionele gebouwen. Men gelooft dat mensen in dergelijke ruimtes rustiger worden en dat de kwaliteit van hun gesprekken veel hoger is – wat van invloed is op gunstige relaties met andere bewoners. De cirkel symboliseert perfectie en eeuwigheid – en dus een verbinding met Moeder Aarde.

Koepelwoningen in Polen – wat is de moeite waard om te weten?

Laten we de belangrijkste informatie over het koepelhuis eens op een rijtje zetten. Het is de perfecte oplossing voor mensen die geld willen besparen bij het bouwen van hun droomhuis – en die hopen op een snelle bouwtijd. Met dezelfde oppervlakte als een traditioneel huis heeft een koepelhuis 20% minder buitenmuren. Ze worden ook gekenmerkt door een grotere energie-efficiëntie.

Als je een koepelhuis vergelijkt met een traditioneel huis met dezelfde oppervlakte, heeft een koepel 20 procent minder buitenmuren.

Ondanks hun eenvoudige constructie zijn ze bestand tegen slechte weersomstandigheden zoals sterke windvlagen – en ze zijn onbrandbaar. Als je een bouwteam zoekt om ons project uit te voeren, is het de moeite waard om professionals te zoeken die ervaring hebben met het bouwen van koepelhuizen.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247