Kruiden in de tuin – hoe kweek je een tuin? De populairste kruiden

Als je een eigen tuin hebt – thuis of op een recreatieterrein – is het de moeite waard om op zijn minst wat ruimte vrij te maken voor een kruidentuin. Aromatische en verse kruiden kunnen worden gebruikt als specerijen en als medicinale infusies en mengsels. Ontdek wat de populairste tuinkruiden zijn, hoe je ze moet verzorgen en hoe gemakkelijk het is!

Kruiden in de tuin – kruiden kweken en verzorgen

Kruiden in de tuin zijn een uitstekend idee – ze voegen niet alleen variatie toe aan een compositie, maar ze kunnen ons ook van pas komen in de keuken of bij verschillende medicinale behandelingen. Heel belangrijk is dat tuinkruiden niet veel werk of ruimte vragen. Ze hebben geen vruchtbare grond nodig, ze kunnen zelfs op zandgrond groeien – en ze hoeven niet vaak bewaterd of bemest te worden. Ze kunnen voor een groot deel voor zichzelf zorgen – maar het is de moeite waard om hier voorzichtig mee te zijn, want ze kunnen heel snel en overvloedig groeien. Ze zijn ook bestand tegen extreme en barre weersomstandigheden, zoals droogte en vorst. Ze kunnen zichzelf uitzaaien, dus je hoeft ze niet elk jaar opnieuw te planten. Waar kan ik het beste kruiden planten? Ze kunnen overal staan, ook op moeilijk bereikbare plaatsen, zodat ze een lege plek opvullen en kleur geven. En ze hebben echt niet veel ruimte nodig, dus je kunt gemakkelijk een pot voor ze vinden in een kleine tuin, op een balkon of terras. Met kruidenbedjes kunnen we bezoek verwachten van insecten, vogels en verschillende kleine zoogdieren. Heb je wel eens een Poolse kolibrie gezien? De duifparelmoervlinder is een prachtige nachtvlinder die zich in de zomer in je tuin kan vestigen. Vlinders en andere nuttige insecten weren ongedierte dat de gewassen kan beschadigen en beschermen je tegen een bezoekje van teken. Je tuin wordt levendig! Kruiden zien er niet alleen mooi uit, maar ze hebben ook veel praktische toepassingen. Je kunt ze gebruiken als specerij, maar ook als toevoeging aan allerlei gerechten in de keuken. Ze hebben ook waardevolle medicinale eigenschappen, dus het kweken van kruiden kan je medicijnkastje thuis aanvullen. Het is de moeite waard om er siropen, tincturen en infusies van te maken.

Kruiden in de tuin
Kruiden in de tuin / foto: canva.com

Eenjarige kruiden – basilicum

Basilicum (Ocimum basilicum) is een plant met een zoete en licht kruidige smaak – het is erg populair in de keuken en past goed bij tomaten, maar ook bij peulvruchten of op pizza’s. Het wordt ook vaak gebruikt als seizoenskruid. Het wordt ook vaak gebruikt als smaakmaker voor vlees. Basilicum moet in de tweede helft van mei in de grond worden geplant, omdat het gevoelig is voor vorst. Het is de moeite waard om op een beschutte en zonnige plek te planten. Het is een eenjarige plant, 15 tot 40 cm hoog. De jonge blaadjes en uiteinden van de scheuten kunnen de hele zomer geoogst worden.

Meerjarige kruiden – pepermunt

Pepermunt is een plant die rijk is aan vitaminen, ijzer, calcium, kalium, magnesium, essentiële oliën, ascorbinezuur en nog veel meer. Deze vaste plant heeft een verfrissende geur en roze-paarse bloemen – hij kan wel 80 cm hoog worden! Munt plant zich vegetatief voort uit wilde groei, die na de laatste vorst wordt geplant, dus eind mei/begin juni. Zoals de meeste kruiden groeit munt erg snel, dus het is de moeite waard om hiermee rekening te houden bij het kiezen van een plek om het te kweken. Munt is niet veeleisend, maar houdt niet van droogte, maar doet het goed in gedeeltelijke schaduw. Hij heeft vochtige, voedselrijke grond nodig. Regelmatig snoeien bevordert de bossigheid. De bladeren moeten geoogst worden voor de bloei. Munt is een geweldige toevoeging aan verschillende gerechten – zowel vlees als groenten. Munt kan gebruikt worden in infusies, want het is verfrissend en heeft helende eigenschappen en is zeer heilzaam bij spijsverteringsproblemen en leveraandoeningen.

De kruidentuin – tijm

Tijm is een vaste plant die tot 30 cm hoog kan worden. Hij heeft kleine witte, roze of paarse bloemen die bloeien in juli en augustus. De beste plek voor tijm is een zonnige plek en hij houdt ook van lichte, vruchtbare, warme en goed doorlatende grond met een alkalische pH. De plant moet afgedekt worden voor de winter, want het bovengrondse deel zal afsterven. Tijm wordt vermeerderd door zaden in de grond te zaaien in juli en augustus of voor de vorst in oktober en november. Het is een plant met een pittige, bittere smaak, maar met een verfrissende geur. Het werkt goed als smaakmaker voor vlees en vis en helpt ook bij de spijsvertering.

Kruiden voor de tuin – rozemarijn

Rozemarijn is een overblijvend kruid met een vrij sterke en licht samentrekkende smaak. Het kan worden toegevoegd aan vleesgerechten, maar ook aan gebakken aardappelen of salades. Rozemarijn onderscheidt zich door zijn dichte struiken, die 50 tot 150 cm hoog worden. Hij houdt niet van vorst, dus moet hij in de winter goed afgedekt worden – en een nog betere optie is om hem in bakken of potten te kweken om hem in de winter binnen te zetten. Rozemarijn vereist een warme en zonnige plek en geschikte grond is een doorlaatbare grond met een neutrale of licht alkalische pH. Het wordt gezaaid uit zaad dat in april in bakken wordt gezaaid, die vervolgens worden afgedekt met tuinfolie.

Kruiden kweken – oregano

Oregano, ook wel bekend als gewone oregano, is een plant die, afhankelijk van de variëteit, tot 60 cm hoog kan worden. Hij groeit in het wild op open plekken of in bosranden. Hij houdt van zonnige en beschutte plaatsen en zanderige of lemig-zanderige grond. Hij bloeit van juni tot september – omdat het een honingplant is, kunnen we veel insecten verwachten. De jonge bladeren van oregano kunnen het hele jaar door worden geoogst. Oregano wordt vermeerderd door in april zaden in de grond te zaaien en door deling of door scheut- en wortelstekken te maken. Oregano past goed bij harten, koude sauzen, salades, groenteschotels, vlees of zeevruchten. Daarnaast heeft het medicinale eigenschappen – het ondersteunt de productie van maagsappen, verzacht maagpijn, vermindert winderigheid, bestrijdt brandend maagzuur en ongemak.

De populairste kruiden in de tuin – citroenmelisse

Citroenmelisse heeft bladeren met een citrusaroma en een groot aantal geneeskrachtige eigenschappen – het reguleert de spijsvertering en het zenuwstelsel, daarom drinken we het vaak om onze zenuwen te kalmeren en onze gedachten te verzachten. De plant wordt ongeveer 60 cm hoog, houdt van gematigd vochtige en humusrijke plaatsen en doet het goed op zowel zonnige als halfschaduwrijke plaatsen. Kweek deze plant door zaden te zaaien in een warme kas of rechtstreeks in de grond. Zaaien doe je vanaf half maart tot april – en de zaailingen gaan de grond in na de meivorst. Citroenmelisseblaadjes moeten geoogst worden voordat de plant bloeit. Deze plant houdt van regelmatige watergift, dus droogte is niet erg fijn. Geoogst is het heerlijk als toevoeging aan salades, soepen, desserts en sauzen. Je kunt er ook tincturen en thee van maken.

Kruiden in de tuin – marjolein

Marjolein is een andere plant die de moeite waard is om in de tuin te kweken, vooral omdat hij vaak in gedroogde vorm in de keuken wordt gebruikt. Marjolein bloeit van juni tot de herfst en de eerste vorst. Omdat het niet vorstbestendig is, is het een eenjarige plant – in mediterrane landen is het een vaste halfstruik. Hij houdt niet van te veel vocht en heeft kalkrijke, goed losgemaakte en doorlatende grond nodig. In de keuken past hij goed bij peulvruchten, vlees en vis.

Zorg voor kruiden in de tuin – salie

Salie is een zeer waardevolle geneeskrachtige plant die helpt bij spijsverteringsproblemen, menstruatiepijn, infecties en zelfs overmatig zweten. Hij wordt gekenmerkt door een sterke geur en een bittere smaak. De meest optimale grond voor deze plant is vruchtbare grond met een neutrale pH. Ze houdt van warme, zonnige en tegen de wind beschutte plaatsen. De plant wordt vermeerderd uit zaad door eind maart/begin april op een zaaibedje te zaaien en in juli in de grond wanneer de zaailingen ongeveer 10 cm hoog zijn. De plant moet afgedekt worden voor de winter. De plant wordt meestal 30-60 cm hoog. In de keuken is hij handig als smaakmaker voor vlees, sauzen en omeletten – het is ook de moeite waard om er aftreksels van te maken.

Kruiden in potten in de tuin – dille, lavas, peterselie

Kruiden in potten zijn een geweldig idee – je kunt peterselie, dille of lavas gemakkelijk in potten of bakken kweken. Het is echter de moeite waard om aan de juiste diepte van de pot te denken. Dit is een erg handige oplossing omdat de pot verplaatst kan worden, beschermd tegen regen of wind. Bovendien kan de kruidenpot op een balkon, terras of vensterbank worden geplaatst. Vooral buitenvensterbanken, hoewel het belangrijk is om te onthouden dat niet alle kruiden het goed doen op één plek. Kruiden zoals tijm, rozemarijn, salie of oregano moeten op het westen of zuiden staan. Peterselie, basilicum en lavas daarentegen groeien beter aan de oost- of noordkant.

Sommige kruiden groeien zo hard dat ze hun eigen pot moeten hebben, zoals dragon, lavas, citroenmelisse, rozemarijn, salie, lavendel en laurier. Het zaaien van eenjarige kruiden, zoals dille en basilicum, gebeurt in aparte potten, waarna de zaailingen in meerjarige kruiden kunnen worden geplant.

Tuingids – kruiden in de tuin

Kruiden in de tuin zijn niet moeilijk te onderhouden. We kunnen kruiden in bakken, potten of in de grond planten. Bijna elk kruid kan in de tuin gekweekt worden – tuinruimte maakt daarbij niet veel uit, we hebben geen gigantisch stuk grond nodig, gewoon een beetje ruimte om te genieten van kruiden uit onze eigen tuin. Onze eigen kruiden voegen niet alleen visuele variatie toe aan onze tuin, maar ook aan onze keuken. Kruiden zijn perfect voor het kruiden van vlees, salades en visgerechten, sauzen en drankjes. Medicinale kruiden zijn de moeite waard om te gebruiken om tincturen, infusies en siropen te maken. Zoals je ziet, is het de moeite waard om kruiden in de tuin te kweken – ze geven ons geweldige mogelijkheden voor zo weinig werk.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247