Jeu de paume - czym jest i na czym polega?

Jeu de paume – wat is het en waar gaat het over?

Jeu de paume is een traditioneel Frans spel dat lijkt op tennis. Het is een van de eerste spellen dat lijkt op het huidige tennis. Ontdek er meer over!

Wat is jeu de paume?

Jeu de paume is een spel dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt en waarschijnlijk een van de eerste racketsporten is. Jeu de paume is ook de naam van de baan waarop dit spel wordt gespeeld. Het is een racketsport die lijkt op lawn tennis, maar dan zonder net en met een bal die veel kleiner is.


Jeu de paume wordt beschouwd als het prototype van veel andere racketsporten zoals tennis, badminton en squash. Al deze sporten danken hun oorsprong aan deze sport. Tegenwoordig is het meer een tijdverdrijf dan een serieuze sport, maar het is nog steeds populair onder de Fransen.

Wat is jeu de paume? De regels van het spel

Jeu de paume is een Frans handbalspel dat wordt beschouwd als een voorloper van tennis. Het spel houdt in dat je een bal met je hand of racket van een muur stuitert en dan naar je tegenstander brengt, die de bal moet weggooien. Het spel wordt beschouwd als een van de oudste sporten, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 14e eeuw. In de 19e eeuw was het spel erg populair onder de aristocratie en de elite en in 1920 werd het erkend als officiële Olympische sport.

Jeu de paume – geschiedenis

Jeu de paume is een oud Frans spel dat lijkt op het huidige tennis. De naam komt van de handschoenen die tijdens het spel gebruikt moesten worden. Het was een van de eerste spellen dat leek op het huidige tennis. Het spel werd geïntroduceerd in de 14e eeuw en was populair onder Franse aristocraten.

In de 14e eeuw werd jeu de paume in Engeland geïntroduceerd door koning Edward III. De koning leerde zijn dochter, koningin Elizabeth, het spel spelen. Koningin Elizabeth hield van het spel en bracht vele uren door aan het hof. Haar zoon, koning Hendrik VIII, was ook een grote fan van het spel. Henry VIII bracht zoveel tijd door aan het hof dat zijn vrouw, koningin Anne Boleyn, hem ervan beschuldigde dat hij meer geïnteresseerd was in het spel dan in het spel zelf.

In de 16e eeuw was het spel erg populair onder aristocraten. Het was echter niet toegankelijk voor het volk. Pas in de 19e eeuw werd het spel toegankelijker en groeide de populariteit. In 1872 werd de Internationale Jeu de Paume Federatie opgericht.

In de 20e eeuw onderging het spel een grote metamorfose. Regelwijzigingen maakten het spel dynamischer. Het was ook in deze periode dat de eerste banen voor het spel werden gebouwd. In de jaren 1930 werd de eerste competitie voor deze sport opgericht.

Tegenwoordig is het spel niet meer zo populair als vroeger, maar er is nog steeds veel vraag naar. Er worden nog steeds toernooien en competities georganiseerd.

Olympische Spelen – Jeu de paume

In de 19e eeuw was Jeu de paume een van de eerste sporten die werd erkend door het Internationaal Olympisch Comité. Het spel was een Olympische discipline van 1900 tot 1924. In 1924 werd Jeu de paume echter uit het Olympisch programma gehaald vanwege het beperkte aantal banen voor het spel. Tegenwoordig wordt het alleen nog beoefend door amateurs.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247