Grzejnik na podczerwień

Infraroodverwarming – elektrisch verwarmingspaneel

Is het mogelijk om een veilige, ecologische en zuinige verwarmingsbron te vinden? Verwarmen is een onderwerp dat elk jaar terugkomt, omdat we in de herfst en winter voor onszelf moeten zorgen en de ruimtes waarin we wonen en werken moeten verwarmen. We zijn echter steeds banger voor de kosten die seizoensverwarming met zich meebrengt. Heb je al gehoord van infraroodverwarming? Het is een goedkope, veilige en milieuvriendelijke oplossing waar we je alles over vertellen. Artikel in samenwerking met primenews.nl

Infraroodverwarming – wat is het?

Eeninfraroodverwarming is, zoals de naam al doet vermoeden, een apparaat dat infrarood gebruikt om een ruimte te verwarmen. Infraroodtechnologie werd tot nu toe vooral gebruikt in sauna’s, maar is nu populair geworden als een vorm van onconventionele verwarming – die binnenkort een van de belangrijkste vormen zal worden. Vanaf 2033 zullen er regels worden ingevoerd die het verbranden van vaste brandstoffen volledig verbieden, omdat verwarming geen emissies met zich mee mag brengen. Belangrijk, en zeker het belangrijkste voor velen, is dat de gebruikskosten van infraroodverwarming erg laag zijn. Een bijkomend voordeel is dat ze allergievriendelijk zijn, omdat ze geen luchtverplaatsing veroorzaken en dus geen allergenen in de lucht brengen.

Werkingsprincipes van een infrarood verwarmingspaneel

Hoe werkt een infraroodverwarming? Laten we beginnen met de klassieke radiatoren, die werken door de lucht te verwarmen en tegelijkertijd te verplaatsen – hierdoor is de temperatuurverdeling in de kamers anders, omdat het aan het plafond warmer is dan op de vloer. Dit is een van de redenen voor de hogere verwarmingskosten. Bovendien veroorzaken traditionele radiatoren luchtverplaatsing en dus de verplaatsing van de deeltjes die ze bevatten, zoals stof, wat slecht is voor mensen met een allergie. Hoe werkt een infraroodverwarming? Infraroodgolven verwarmen alle ruimtes tegelijkertijd: vloeren, plafonds, muren, voorwerpen en mensen in de ruimte die wordt verwarmd. Er wordt aangenomen dat de manier waarop infraroodpanelen werken vergelijkbaar is met de zon – als we in de zon staan voelen we een hogere temperatuur dan wanneer we in de schaduw staan, ook al is de luchttemperatuur hetzelfde. Een infraroodverwarming werkt net als straling, wat verontrustende associaties met zich mee kan brengen, maar geen zorgen! Dit verwarmingssysteem is heel veilig.

Soorten infraroodverwarmers

Afhankelijk van de gebruikte technologie en de toepassing zijn er verschillende soorten infraroodverwarmers:

Infraroodverwarmingspanelen – dit is het type verwarming dat wordt gekenmerkt door zijn duurzaamheid op lange termijn en is daarom zeer geschikt voor huizen, flats en kantoren. De panelen kunnen worden gemonteerd op muren, verlaagde plafonds en op poten – als draagbare verwarmers.

Hybride verwarmers – zijn energiezuinige verwarmers die gebruik maken van twee technologieën: infrarood warmteafgifte van het voorpaneel en convectieverwarming, die ook geschikt is voor flats, kantoren en woningen.

Infraroodverwarmers – een breed assortiment: korte, middellange en lange golf, die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. Ze worden gebruikt voor zonverwarming: terrassen, tuinhuisjes, serres of om een flat op te warmen.

Infraroodstraling – voordelen

Infraroodstralers hebben, zoals we al hebben gezegd, talloze voordelen.

  • Infraroodverwarmers zijn efficiënt en besparen energie.
  • Ze zijn veilig voor mensen met een allergie omdat ze geen pollen en stof afgeven.
  • Ze zijn gemakkelijk schoon te maken.
  • Infraroodverwarmers drogen de lucht niet uit en veroorzaken dus geen droge huid of droog haar.
  • Ze zijn veilig voor kinderen en huisdieren.
  • Infraroodverwarmers zijn eenvoudig te installeren en kunnen in elke kamer worden gebruikt.

Infraroodverwarmers – kosten

Alternatieve, of elektrische, energiebronnen worden vaak als duur beschouwd. Deze overtuiging komt voort uit de veronderstelling dat infraroodverwarmers zelf geen warmte kunnen genereren om voldoende warme lucht in een kamer te leveren. Als je dus voldoende warmte wilt leveren in een woongebouw, moet je apparaten in grotere hoeveelheden kopen, en dat brengt kosten met zich mee. Als je besluit om infraroodverwarmers van hoge kwaliteit met een ingebouwde thermostaat te kopen, ben je verzekerd van voldoende verwarming. Een dergelijk apparaat verbruikt elektriciteit wanneer het wordt ingeschakeld – infrarood verwarmt alleen die kamers waar dat op een bepaald moment nodig is.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *