Basque pelota - czym jest i na czym polega?

Baskisch pelota – wat is het en wat houdt het in?

Baskisch pelota is een sport die populair is bij de inwoners van de Pyreneeën. Hierbij wordt een bal gegooid en gestuiterd met behulp van een mouw. Baskisch pelota wordt beschouwd als een van de oudste sporten ter wereld. Het oudste record van Baskisch pelota dateert uit 1494.

Wat is Baskisch pelota?

Baskisch pelota is een populair spel in Spanje en in de Baskische regio in Frankrijk. Het houdt in dat spelers een bal naar elkaar toe gooien. De bal moet de grond raken en dan van een muur stuiteren. Het doel van het spel is om de bal naar de tegenstander te slaan of hem te dwingen de bal te laten stuiteren. Baskisch pelota wordt beschouwd als een van de oudste sportspellen ter wereld.

Baskisch pelota – spelregels

Baskisch pelota is een sport die populair is in Spanje en Frankrijk. Het is een spel waarbij een speler een bal naar een andere speler of naar een muur gooit. Je kunt Baskisch pelota alleen of met z’n tweeën spelen. Het wordt gespeeld op een speciaal geprepareerde baan, die in twee delen is verdeeld: een zijkant en een midden. Spelers kunnen op elk deel van het veld staan. Het doel van het spel is om de bal zo te gooien dat de andere speler hem niet vangt. De bal mag van de muur stuiteren, maar moet de grond raken voordat hij door de andere speler wordt gevangen. Als de bal van de muur stuitert en de grond niet raakt, is hij uit (d.w.z. een mislukking). Er zijn verschillende soorten ballen in baskisch pelota, evenals verschillende soorten rackets.

De meest voorkomende bal is de cuero pilota, die gemaakt is van kalfsleer. Andere baltypes zijn miote-pelote (gegooid door de speler) en chistera-pelote (gegooid door de muur). De rackets zijn gemaakt van hout of plastic en variëren in dikte en vorm. Baskisch pelota is een erg populaire sport in Spanje en Frankrijk, maar het is ook te vinden in andere delen van de wereld. Er zijn verschillende Baskische pelotaliga’s in de Verenigde Staten en elk jaar zijn er verschillende toernooien.

Baskisch pelota op de Olympische Spelen

Baskisch pelota heeft vier keer op het programma van de Olympische Spelen gestaan. Het heeft slechts één keer meegedaan om de medailles (slechts twee teams van twee personen deden mee), op de Olympische Zomerspelen van 1900 in Parijs, terwijl het drie keer als tentoonstellingssport werd gespeeld (1924, 1968 en 1992).

Bron: wikipedia.org

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *