Ice stock‎ - czym jest? Zasady gry

IJsvoorraad – wat is het? Regels van het spel

De sport ijsstokschieten, ook bekend als Beiers curling, is een wintersport die erg populair is in Beieren, Oostenrijk en Zuid-Tirol. Het lijkt op curling, maar wordt op een veel grotere schaal gespeeld.

Wat is ijsstokschieten?

Beiers curling, ook bekend als ijsstokschieten, is een winters spel waarbij stenen op een ijsbaan worden gegooid. Het is een van de populairste wintersporten in Europa. Beiers curling wordt beschouwd als een van de oudste sporten ter wereld.

Om Beiers curling te spelen heb je een steen (stock) nodig, die op de ijsbaan wordt gegooid. Het ijs is bedekt met een dun laagje water zodat de steen gemakkelijk kan bewegen. Het doel van het spel is om de steen zo te gooien dat hij zijn bestemming bereikt.

Wat is ijsbouillon? Principes van het spel

Het spel vindt plaats op een grote ijsplaat, in twee teams van vier spelers. De teams schuiven om de beurt grote, ronde stenen over het ijs in de richting van het doel om zo dicht mogelijk bij het doel te komen.

De stenen zijn gemaakt van graniet en wegen tussen de 20 en 30 kg. Ze worden gepolijst zodat ze makkelijker over het ijs glijden.

Het spel maakt gebruik van twee stokken, ‘palen’ genoemd, die worden gebruikt om de stenen te duwen. De stokken zijn gemaakt van hout en hebben een metalen punt aan het uiteinde, waarmee de steen wordt geduwd.

Het spel wordt buiten gespeeld in een groot open gebied zoals een park of ijsbaan. Het speelgebied wordt omringd door een barrière, de ‘varkenslijn’ genoemd, waar de steen overheen moet voordat hij als ‘in het spel’ wordt beschouwd.

De score wordt bepaald door de afstand van de steen tot het doel te meten. Het team met de steen die aan het einde van het spel het dichtst bij het doel is, wint.

Geschiedenis

IJsstok is een sport waarbij je pucks op het ijs gooit. Het is een erg populaire sport in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Het kan ook worden gespeeld in de VS, Canada, Rusland en Hongarije. IJsstokschieten ontstond in de 19e eeuw in Duitsland. In die tijd werden er lange tijd pucks op het ijs gegooid, maar het was geen sport. Pas in de jaren 1930 werden de eerste wedstrijden georganiseerd. Tot op heden is ijsstokschieten erg populair in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. In deze landen worden internationale wedstrijden georganiseerd. IJsstok is een zeer interessante sport die zowel in de winter als in de zomer kan worden beoefend.

IJsstok wedstrijden

In Polen worden verschillende ijsstokwedstrijden georganiseerd. Deze omvatten zowel individuele als teamwedstrijden. De wedstrijden vinden plaats op zowel natuurijs als kunstijs. Je hoeft geen professionele sporter te zijn om deel te nemen aan wedstrijden. IJsstokschieten is een sport die je zowel als amateur als professioneel kunt beoefenen. Het is een uitstekende sport voor het hele gezin.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *