Je hebt vast wel eens gehoord van dingen als hosting en servers. Maar als je geen eigen website hebt, zijn deze onderwerpen misschien vreemd voor je – en het is de moeite waard om te weten, vooral als je erover denkt om je eigen blog te runnen. Wat is hosting? Wat is een server? Welke soorten hosting zijn er? Artikel in samenwerking met: strefa.biz
Wat is hosting?
Op internet is het niet moeilijk om je eigen ruimte te hebben om je persoonlijke gedachten of professionele posts met anderen te delen. Dit is hoe sociale media werken, maar als je een website wilt opzetten – heb je iets meer nodig – een domein en hosting. Een domein, in het kort, is het adres van een website – de naam dus. Hosting daarentegen is de serverruimte waar de website zich bevindt. Dat wil zeggen, het is de service waarmee de website kan worden gepubliceerd. Hierdoor kunnen we verschillende bestanden publiceren en erop plaatsen.
Wat is een server?
Je website is dag en nacht beschikbaar – de hele tijd. Maar als we de website op onze thuiscomputer zouden publiceren, zou die ’s nachts zeker worden uitgeschakeld – en dan zou de website ook niet werken. Daarom verhuren we ruimte op computers die altijd werken – en dus is je website op elk moment van de dag of nacht beschikbaar. De computer waarop u ruimte huurt voor uw website is de server, en het ter beschikking stellen van ruimte en bronnen daarop is de hostingdienst.
Hostingdiensten
Momenteel is de keuze in hosting in Polen erg groot. Er is geen tekort aan hostingproviders in Polen, d.w.z. bedrijven die ruimte voor je website verhuren. De dienstverlener levert schijfruimte waarop de bestanden van de website worden opgeslagen: e-mailgegevens, webshops, complexe websites, kleine persoonlijke websites, foto’s, multimediabestanden, enz. De hoeveelheid gegevens die binnen de service kan worden opgeslagen, hangt af van de ruimte die de serviceprovider beschikbaar stelt. Er zijn gratis hostingpakketten met een minimum aan ruimte voor het maken van je website, maar ook uitgebreide pakketten met onder andere de mogelijkheid om een zeer grote hoeveelheid schijfruimte op te slaan.
Gratis hosting
Zoals gezegd zijn er gratis hostingpakketten die gekenmerkt worden door:
- grote beperkingen en limieten die door de beheerder aan de gebruiker worden opgelegd. Vaak zijn deze beperkingen verborgen, d.w.z. de gebruiker kan inhoud creëren en dan, op het moment van publicatie, blijkt dat het gratis pakket niet toestaat dat dit soort inhoud wordt gepubliceerd,
- gratis hosting kan traag zijn,
- toont advertenties op je website,
- staat geen back-ups toe,
- biedt niet veel basisfuncties, zoals back-ups,
- de beheerder kan je account of site zonder waarschuwing afsluiten,
- gratis hosting kan een virus of malware blijken te zijn.
Soorten hosting
Er zijn ook verschillende soorten hosting, en elk is ontworpen voor een ander publiek. Het is belangrijk om te weten welke hosting het beste voor u werkt – leer meer over de soorten hosting.
Gedeelde hosting
Dit is de populairste vorm van hosting, waarbij de meeste sites in de webruimte specifiek shared hosting gebruiken. Het is gebaseerd op het feit dat een bepaalde hoeveelheid ruimte op een bepaalde server wordt toegewezen aan individuele gebruikers. Meestal worden alle accounts toegewezen aan één IP-adres. Dit type hosting wordt gekenmerkt door prestaties en stabiliteit, maar ook door betaalbaarheid. Dit is de goedkoopste hosting, hoewel specifieke prijzen variëren afhankelijk van de eigenaar van de server. Het is vooral bedoeld voor mensen die geen specialistische IT-kennis hebben. Het gebruikerspaneel is hier erg intuïtief en het onderhoud van de server wordt uitgevoerd door het hostingbedrijf. Dit type hosting wordt vooral gebruikt door kleinere sites en blogs.
VPS-hosting
VPS, of Virtual Private Server, is een meer geavanceerde vorm van hosting. Naast de mogelijkheid om inhoud te creëren, krijgen we hier bijvoorbeeld 1 GM RAM, een aparte CPU-kern, gewijd aan onze eigen projecten. Dat wil zeggen dat andere hostingklanten geen toegang hebben tot de bronnen die voor u zijn gereserveerd. Als onderdeel van de hostingservice krijgt u toegang tot het besturingssysteem als beheerder, zodat u de services van de site kunt uitvoeren, software en plugins kunt installeren, back-ups, updates en beveiliging kunt instellen, enzovoort.
Dedicated hosting
Bij dedicated hosting huren we een hele computer van een serverruimte waarop alleen ons project draait. Dedicated hosting is bedoeld voor mensen die volledige controle over de machine nodig hebben en daarom extreem veel rekenkracht nodig hebben. Net als bij VPS moet je bij dedicated hosting het besturingssysteem en de bijbehorende services kunnen beheren.
Cloud-hosting
Cloud hosting is een netwerk van servers en virtuele machines die hoge prestaties en beschikbaarheid van bronnen bieden, ongeacht verkeer, technische werkzaamheden en andere situaties. Serverstoringen leiden niet tot stilstand van de website.
Hosting voor WordPress
WordPress is een zeer populaire engine. Daarom is het bij het kiezen van hosting voor WP belangrijk om de oplossing af te stemmen op je specifieke projecten en aandacht te besteden aan zaken als:
- de optie voor automatische installatie,
- soorten schijven die worden gebruikt,
- de huidige versie van de PHP-interpreter op de server,
- de LiteSpeed-omgeving voor prestaties,
- Redis of Memcached cache-engines.
Welke hosting kiezen? Waar u op moet letten bij het kiezen van een webhost
De soorten hosting zijn één ding – en het aantal verschillende aanbiedingen op de markt is een ander. Het gaat er niet om wat het goedkoopst is – promoties en aantrekkelijke tarieven voor het eerste jaar kunnen een vergissing zijn, dus om de juiste hosting voor u te kiezen, moet u aandacht besteden aan de parameters. Hoe kies je de beste?
- Uptime – dit is informatie over hoe onbeschikbaar de server kan zijn door storingen en andere problemen. Het is een eenvoudige parameter die in procenten wordt weergegeven. Zoek daarom naar webhosts met een minimale beschikbaarheid van 99%. Als een provider compensatie biedt voor frequentere storingen dan dit, betekent dit dat het bedrijf geeft om het welzijn van de klant en de ontwikkeling van zijn servers.
- Gegevensoverdracht – dit is de snelheid van de site, en dus de hoeveelheid gegevens die per seconde naar je site wordt overgedragen. Als je een hosting wilt kiezen waar jij en de gebruikers die je site bezoeken iets aan hebben, kies dan voor het snelste hostingpakket. In het tijdperk van snel internet wil immers niemand lang wachten tot een website geladen is. Let ook op datalimieten en kies voor pakketten zonder limiet.
- Beveiliging – d.w.z. bescherming van de gegevens van de eigenaar en klanten. De juiste hosting moet een SSL-certificaat ondersteunen. Bij beveiliging is het belangrijk hoe vaak een veiligheidskopie wordt gemaakt en hoe lang kopieën op de server worden bewaard.
- Technische ondersteuning – noodgevallen, beschikbaarheidsproblemen en diverse problemen komen altijd voor, dus technische ondersteuning is essentieel. De beste webhosting biedt 24/7 technische ondersteuning en de mogelijkheid om snel antwoorden te krijgen op vragen van klanten.
- Schijfruimte limiet – afhankelijk van hoe complex je website is, heb je verschillende behoeften voor een bepaalde hoeveelheid schijfruimte. Een website met een visitekaartje heeft niet veel ruimte nodig, maar complexe websites wel – afbeeldingen, multimedia, meerdere tabbladen, e-mail gekoppeld aan de website, vereisen veel meer ruimte.
- Proefperiode – het is onmogelijk om een bepaalde hosting te controleren zonder proefperiode. In theorie zou dit in elk pakket moeten zitten, maar niet elk bedrijf biedt het aan. Een proefperiode van ten minste 14 dagen stelt je in staat om vertrouwd te raken met de functionaliteit van de website.
Keuze van hosting en prijs
Betaalde webhosting – hoeveel kost dat? Dat hangt ervan af. Zowel van het pakket als van de mogelijkheden die de serviceprovider aanbiedt. De prijzen variëren van £50 tot £800 bruto per maand, en soms zelfs meer. Basisaccounts zijn rond de £200-300 per jaar. Hostingpakketten variëren, net als de prijzen. Daarom is het de moeite waard om goed te kijken welke diensten je worden aangeboden binnen een bepaalde hosting. Vergelijk de prijzen van verschillende webhosts, bekijk beoordelingen en probeer ze uit voordat je een keuze maakt.