Rodzaje rowerów

Fietstypes: mountainbike, racefiets. Kies de fiets voor jezelf!

Fietsen is een sportieve ontspanning die talloze aanhangers heeft. Het is echter de moeite waard om te onthouden dat soorten fietsen van elkaar verschillen en dat hun mogelijkheden zijn aangepast aan het soort activiteit. De fietsenmarkt biedt tegenwoordig een breed scala aan opties, waardoor we de fiets aan onze behoeften kunnen aanpassen. Welk type fiets wil je kopen? Voor welke routes heb je hem nodig? Bekijk wat je moet weten voordat je een fiets koopt.

Soorten fietsen: stadsfiets

Zoals de naam al doet vermoeden, is een stadsfiets een fiets die ons een gevoel van comfort en gemak geeft wanneer we door de stad rijden. Dus als je op zoek bent naar een fiets waarmee je snel door drukke straten in de stad kunt rijden, dan is dit de beste fiets voor jou. Het ontwerp van het frame maakt op- en afstappen gemakkelijk. Je zit er rechtop op, zodat je alles beter kunt zien – al moet je er wel rekening mee houden dat het frame zelf vrij zwaar is. Dit type fiets is meestal uitgerust met accessoires die het makkelijker maken om in de stad rond te rijden en allerlei boodschappen te doen; extra accessoires zijn onder andere een bagagedrager, spatbord, stuurmand, volledige kettingkast, voetsteunen en verlichting om in het donker beter zichtbaar te zijn. Een planetaire derailleur – een derailleur die verborgen zit in de naaf van het achterwiel – is ook kenmerkend voor dergelijke fietsen. Een stadsfiets is daarom de beste fiets om in de stad te rijden. Als je echter op zoek bent naar iets voor meer veeleisende routes, bekijk dan onze verdere suggesties voor de belangrijkste fietstypes.

Stadsfiets
Soorten fietsen: Stadsfiets / foto: canva.com

Mountainbike – MTB-fiets

Een mountainbike, of MTB (Mountain Terrain Bike), is een populaire tweewieler die is ontworpen om op verschillende paden te rijden – afgezien van asfaltwegen. Voor liefhebbers van bergritten en competitieve trails is deze fiets perfect – het is tenslotte wat algemeen een mountainbike wordt genoemd. Hij is erg stevig en behoorlijk veelzijdig, dus hij kan zich ook bewijzen als fiets voor stadsritten. Hij is meestal uitgerust met 26/27,5/29 inch wielen, heeft brede banden met een agressief profiel en één of twee schokdempers – hoewel dit niet op elk model voorkomt.

Onder de Highlanders onderscheiden we types:

  • ATB – dit is het type speciaal voor amateur performance rijders. Het is een eenvoudig en goedkoop type. Het heeft één schokdemper – of helemaal geen bij sommige modellen. Het is een eenvoudige en goedkope fiets voor alledaagse tochten.
  • XC – dit is een lichtgewicht, maar meer geavanceerde fiets voor meer competitief rijden en racen.
  • All Mountain – is niet alleen geweldig voor toertochten in de bergen, maar ook voor het rijden en springen van singletracks. Ze zijn meestal volledig geveerd.
  • Enduro – de framegeometrie van dit type fiets maakt nog meer afdalen en springen mogelijk.
  • Freeride – dit is al een meer geavanceerd mountainbiketype, gericht op extremere afdalingen en expedities.
  • DH – of downhill – een discipline die vooral draait om bergaf rijden. DH zijn volledig geveerde fietsen, met een grote veerweg, een sterk frame en remschijven met een grote diameter.
Mountainbike
Fietstypes: Mountainbike / foto: canva.com

Soorten fietsen: trekkingfiets

Bij trekkingfietsen is het moeilijk om crossfietsen niet te noemen – omdat ze worden beschouwd als de reisversie ervan. Het is moeilijk om het oneens te zijn met deze term, want trekkingfietsen zijn toerfietsen, die door fietsfabrikanten worden uitgerust met spatborden, bagagedrager, verlichting voor en achter, bagagekoffers. Dankzij deze toevoegingen maken ze onze langeafstandsreizen aangenamer en gemakkelijker. Ze hebben schijfremmen of V-brake remmen, de banden zijn breder dan bij racefietsen en groter dan bij mountainbikes. Ze bieden een comfortabele houding – veel comfortabeler dan racefietsen. Ze werken het best op asfalt en gecompacteerde onverharde paden. Trekkingfietsen zijn niet alleen ideaal voor vakanties en weekenden op het platteland, maar ook voor dagelijks woon-werkverkeer.

Crossfiets

De crossfiets is een optie voor diegenen die graag op weinig veeleisend terrein rijden, maar ook op bossen en onverharde wegen. De cross heeft een sportievere uitstraling en heeft geen toeruitrusting zoals de trekkingfiets, die er zo vaak mee verward wordt. Bovendien accelereert hij heel snel op asfalt, dus we kunnen er echt overal mee naartoe. Het is een veelzijdige fiets die zowel voor trails in de stad als voor de wat wildere trails wordt gebruikt – maar de technisch meer uitdagende trails zijn nog steeds bedoeld voor mountainbikes, die meer schokdemping en bredere banden nodig hebben.

Fietstypes: Racefiets

De naam omschrijft het gebruik. Een racefiets is bedoeld om op de weg te rijden – hij heeft grote wielen met smalle en gladde banden. Het stuur van een racefiets is zo gebogen dat het een meer aerodynamische houding heeft. Op dit type fiets gebeurt het remmen en schakelen via de handgrepen, zodat je dingen kunt doen zonder je handen van het stuur te halen. Er is een onderscheid tussen sport- en endurance racefietsen, die verschillen in de rijpositie achter het stuur. Endurance maakt een comfortabelere rit mogelijk, die veel comfortabeler is voor lange afstanden. Soorten racefietsen zijn:

  • Track bike – ontworpen voor wedstrijden op een gesloten circuit. Het heeft geen remmen of derailleur – je moet de hele tijd trappen als je erop rijdt, omdat het een “scherp wiel” aandrijving heeft.
  • Crosscountryfiets – heeft bredere banden dan een gewone racefiets, iets andere remmen en anders gekozen versnellingen. Zeer geschikt voor wintertraining op minder veeleisende routes.
  • Tijdrit – wegfietsen voor dit type rijden, maken een aerodynamische houding achter het stuur mogelijk. Ze zijn bedoeld voor wedstrijden waar je alleen rijdt voor tijdritten.

BMX-fiets

Hoewel dit een fiets is die velen van ons kennen uit hun kindertijd, is het de perfecte fiets voor volwassenen die houden van freestyle rijden en een verscheidenheid aan trucs en obstakels. Bovendien kunnen we er samen met vrienden op rijden – het is een uitgeklede fiets zonder derailleurs of schokdempers, de framemaat is klein – maar hij is ongetwijfeld erg duurzaam. Hij heeft kleine 20-inch wielen en goede remmen voor en achter. BMX is een fiets voor mensen die hard willen fietsen en tegelijkertijd plezier willen hebben.

Fietstypes: Gravel bike

De gravel bike kan het eenvoudigst omschreven worden als een comfortabelere vorm van racefietsen. Hij heeft een ram-type stuur dat het gemakkelijker maakt om te rijden en een grotere bandenspeling – op de meeste modellen kunnen we een spatbord en een bagagedrager of lichtgewicht zelfdragende tassen monteren. Als we ons voertuig iets willen aanpassen, is er de optie om wegbanden te monteren, waardoor het comfortabeler wordt om op asfalt te rijden.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets is heel eenvoudig te gebruiken. De motor in de fiets wordt automatisch geactiveerd wanneer we beginnen te trappen en de controller voegt zoveel vermogen toe als we nodig hebben. Dit betekent dat hoe sneller je trapt, hoe meer vermogen je krijgt – en het werkt ook andersom, als je langzamer trapt, is er minder vermogen nodig. Om te stoppen hoef je alleen maar op de rem te trappen of te stoppen met trappen – de motor schakelt automatisch uit wanneer je klaar bent met fietsen. Voordat je op het zadel stapt en op weg gaat, is het belangrijk om te weten dat een elektrische fiets zwaarder geconstrueerd is dan een gewone fiets. Dit komt natuurlijk door de extra onderdelen die het een e-bike maken. Dit type oplossing heeft voor- en nadelen. Het is zeker gemakkelijker en sneller voor ons om ons te verplaatsen op onze dagelijkse routes – naar het werk of naar school. Er zijn echter ook nadelen – hij is vooral duurder, ongeveer 5 kg zwaarder dan een traditionele fiets, hij moet regelmatig worden opgeladen en in de winter is de actieradius kleiner, en de batterij zelf heeft een beperkte levensduur.

Soorten fietsen: triatlonfiets

De triatlonfiets is ontworpen voor triatlonwedstrijden. Het frame is veel korter en dunner dan dat van een Sochi fiets en is gemaakt van aluminium of carbon. Dit geeft hem een origineel, bijna kosmisch uiterlijk, hoewel het daar niet om gaat – een dergelijk ontwerp is ondergeschikt aan aerodynamica. Een karakteristiek kenmerk van het beschreven type fiets is zijn agressieve geometrie – dankzij deze hebben we een naar voren gericht silhouet, wat hem het meest gestroomlijnd maakt. Om dit te bereiken wordt een grotere zitbuishoek gebruikt dan bij racefietsen.

Triatlon fiets
Fietstypes: Triatlonfiets/ foto: canva.com

Fietstypes: welke fiets koop je voor recreatief fietsen?

Zoals je hierboven kunt zien, biedt de fietsmarkt een scala aan fietstypes voor verschillende behoeften. Maar wat als we een willekeurige fiets willen voor recreatief gebruik? Nou, misschien is elke fiets niet de beste term. Want recreatie is niet altijd rijden in de stad, maar in bossen en weilanden. De beste oplossing zou zijn om een mtb- of crossfiets te kiezen. Die kunnen de meeste omstandigheden aan, dus je hoeft je geen zorgen te maken over hoge stoepranden of minder comfortabele onverharde wegen.

Rijden in de stad – welke fiets koop je voor rijden in de stad?

Een typische lichtgewicht fiets voor in de stad is natuurlijk een typisch Nederlandse fiets. De meeste fietsen van dit type hebben standaard uitrusting zoals spatborden, mand of bagagedrager. Ze gedragen zich goed op stadswegen en beklimmingen – kijk uit naar fietsmodellen met 7 versnellingen, die het beklimmen van heuvels vergemakkelijken. Nieuwe stadsfietsen kun je al kopen vanaf PLN 600, maar het is goed om te onthouden dat hoe hoger de prijs, hoe beter en stabieler de prestaties. Als we echter van plan zijn om af en toe buiten de stad te gaan fietsen, moeten we een MTB, d.w.z. een mountainbike, overwegen – deze kan ook in de stad uit de voeten, vooral op hoge stoepranden en gaten, en heeft zeer goede remmen. Als je op de weg wilt rijden, is een racefiets een goede optie, maar die rijdt niet goed in ruwe omstandigheden. De beste optie is een trekkingfiets, geweldig op voetpaden en perfect voor weekenduitstapjes buiten de stad.

Je denkt misschien dat een fiets gewoon wielen, een trapper, een frame en een stuur is – die gedachte is nu verleden tijd. Tegenwoordig hebben we een enorme keuze aan verschillende modellen fietsen, waardoor het soms een uitdaging is om te weten welk type fiets we moeten kiezen en welke fietsen voor de prijs die we in gedachten hebben het beste bij ons passen. We hopen dat ons artikel nuttig is geweest en dat we je vraag over welke fiets je het beste kunt kiezen hebben beantwoord.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *