Haxey Hood - czym jest? Przebieg rozgrywki

Haxey Hood – wat is het? Gameplay

Haxey Hood is een spannend spel dat erg populair is bij Engelse sporters. Heb je er nog niet van gehoord? Ontdek wat het is en wat het spel inhoudt!

Wat is Haxey Hood? Definitie van de term

Haxey Hood is een traditionele sport die zijn oorsprong vindt in het dorp Haxey in Lincolnshire, Engeland. Het is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een lange stok of zweep die slechts met één hand kan worden gehanteerd. Het doel van het spel is om een leren balzak gevuld met zand of ander vulmateriaal van de ene kant van het veld naar de andere kant te dragen.

Haxey Hood is een spel dat elementen van rugby, voetbal en hockey combineert. Het is het populairst in Lincolnshire, maar komt in heel Engeland voor. Het jaarlijkse Haxey Hood spel vindt plaats op St James’ Day (25 juli) en is een van de oudste traditionele sporten in Engeland.

Haxey Hood – het verloop van het spel

Haxey Hood is de oorsprong van een weinig bekend sportspel dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gespeeld. Bij het spel proberen twee teams een hoed (een ‘hood’ genoemd) in hun huis te krijgen. Het spel wordt gespeeld op een veld van 150 x 50 meter en de teams bestaan uit acht spelers.

Het eindresultaat is dat een van de teams de hoed naar hun huis verplaatst. Om dit te doen, moeten ze over het hele veld en door twee doelen in het midden. Als de hoed door een van de teams wordt verplaatst, is de score onjuist en moet het spel opnieuw worden gespeeld.

Geschiedenis van de sport – Haxey Hood

Haxey Hood is een sport die zijn wortels heeft in het noorden van Engeland. Het ontleent zijn naam aan het dorp Haxey, waar in 1314 het eerste toernooi werd gehouden. In die tijd deden veel mensen mee aan verschillende sporten waarbij een bal werd gegooid die in bont was gewikkeld.

In 1413 verbood koning Hendrik V alle sporten waarbij met een bal werd gegooid. Sommige mensen vonden Haxey Hood een uitzondering en bleven het spelen. In 1667 werden de spelregels gepubliceerd, die erg leken op de regels die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt.

Haxey Hood variëteiten:

  • North Notts – de populairste en meest voorkomende variant,
  • East Yorkshire – vergelijkbaar met North Notts, maar de poorten staan dichter bij elkaar,
  • South Yorkshire – de poorten staan in een U-vorm,
  • Lincolnshire – de poorten staan in een V-vorm.
Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247