Zawody przyszłości

Beroepen van de toekomst. De arbeidsmarkt van welke industrie heeft de toekomst?

Deberoepen van de toekomst veranderen na verloop van tijd. Je hebt vast en zeker van je ouders gehoord dat het belangrijk is om vooruit te denken bij het kiezen van een beroep. Veranderingen op de arbeidsmarkt houden verband met wereldwijde veranderingen, dus er worden in de loop der tijd nieuwe specialisten gezocht voor nieuwe banen. Ontdek hoe je in de toekomst een baan kunt vinden en naar welke beroepen in 2030 de meeste vraag zal zijn!

Beroepen van de toekomst – naar wie zal er vraag zijn op de arbeidsmarkt? Prognoses

Laten we beginnen met hoe de tekortberoepen er volgens de onderzoekers uitzien? Dat wil zeggen, beroepen waar een tekort aan werknemers is, namelijk: vrachtwagenchauffeur, lasser, buschauffeur, kok, slotenmaker, kapper, verpleegkundige, kleermaker en accountant.

De sectoren waar een tekort aan is, hebben te maken met een gebrek aan sollicitanten en dus een gebrek aan werkervaring, onaantrekkelijke lonen in verhouding tot het werk en buitenshuis werken. We worden bewuster en comfortabeler – op zoek naar een baan die ons goede carrièrevooruitzichten en psychologisch comfort biedt. Volgens voorspellingen zal er vanaf 2022 vraag zijn naar specialisten in de IT- en telecommunicatiemarkt. Er zullen werknemers nodig zijn die te maken hebben met biotechnologie, energie en nanotechnologie. Dit betekent dat het tijdperk van geautomatiseerde beroepen aanbreekt. Daarom zullen beroepen waarbij alleen handwerk belangrijk is aan belang inboeten, terwijl beroepen die te maken hebben met hernieuwbare energie, geneeskunde en technologie aan kracht zullen winnen. Er wordt vraag verwacht naar stamcelorganenbouwers, verkeersleiders die met drones werken, autonome automonteurs, aardbevingssynthetici en werknemers die zich richten op het herstel van het milieu. De beroepen die verband houden met de klimaatcrisis en de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie komen dus op het podium. Beide zijn al enorm belangrijk voor de economie. Laten we de meest toekomstgerichte beroepen eens in detail bekijken!

IT-medewerker, dus niet alleen programmeur

Omdat we leven in tijden van een technologische revolutie en de opkomst van moderne technologie, zijn en blijven IT-experts de meest gewilde werknemers voor werkgevers. In feite is elke bedrijfstak in meer of mindere mate geautomatiseerd. Er zal vraag zijn naar elektrotechnisch ingenieurs, programmeurs, experts in elektrotechniek, elektronica en instrumentatietechniek, computerwetenschappers, Java-programmeurs, senior ontwikkelaars, IT-architecten, specialisten in het ontwikkelen van toepassingen, het creëren van virtuele realiteit en experts in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Het is vermeldenswaard dat zelfs op schijnbaar gewone plaatsen de ondersteuning van IT-specialisten nodig is. Zelfs bibliotheken zijn geautomatiseerd en er zijn computersystemen geïntroduceerd voor het uitlenen van bibliotheekcollecties. IT-medewerkers kunnen op dit moment zelfs in Polen rekenen op goede salarissen, maar met de tijd en de toenemende vraag naar hun kennis en vaardigheden zullen vertegenwoordigers van deze sector kunnen rekenen op nog betere voorwaarden.

De beroepen van de toekomst: Biotechnoloog

Hoewel biotechnologie een beroep is dat al enkele jaren bekend is, staat het in Polen nog in de kinderschoenen, terwijl het in het Westen al hoog gewaardeerd wordt. Volgens prognoses zal de biotechnoloog ook in Polen aan waarde winnen en de werknemer van de toekomst worden. Dit zal samenhangen met de ontwikkeling van de geneeskunde, farmacologie en milieubescherming. Voorlopig is er weinig concurrentie in dit beroep en dat zal nog wel even zo blijven – en door de stijgende vraag kan worden verwacht dat iedereen die besluit zich in dit beroep te specialiseren, zonder problemen een goedbetaalde baan zal vinden. Een biotechnoloog is iemand die technologieën ontwikkelt met behulp van organische stoffen in verschillende industriële sectoren.

Vraag naar specialisten in geneeskunde

Sommige dingen veranderen niet, zoals het feit dat medische beroepen de beroepen van de toekomst blijven. Er is een tekort aan artsen in Polen en specialisten kiezen er vaak voor om in andere landen te gaan werken. Een reden hiervoor is geld; artsen in het buitenland verdienen nog steeds aanzienlijk meer dan in Polen. Dit geldt ook voor andere beroepen in de medische sector, zoals verpleegkundigen, verloskundigen, fysiotherapeuten en paramedici. Het is nu moeilijk om een werkloze arts te vinden die, ondanks zijn kwalificaties, geen werk voor zichzelf kan vinden. Artsen werken niet alleen in ziekenhuizen en openbare klinieken, maar hebben ook privépraktijken. Er bestaat dus geen twijfel over dat mensen in de medische sector ook in de toekomst werk zullen vinden – dit geldt ook voor specialisten in esthetische geneeskunde, die steeds populairder wordt onder de Polen.

Big Data-analist

Als we het hebben over de beroepen van de toekomst, moeten we er rekening mee houden dat er op dit moment volledig nieuwe beroepen ontstaan en dat er na verloop van tijd nieuwe beroepen op de markt zullen verschijnen – meer beroepen die op dit moment moeilijk te benoemen zijn. Het lijdt echter geen twijfel dat de meeste nauw verbonden zijn met technologie. Een van de nieuwere beroepen die nog maar net in ontwikkeling is, maar nu al een enorme impact heeft, is big data analist. Omdat bedrijven enorme hoeveelheden gegevens verzamelen, is het analyseren ervan essentieel voor de groei van bedrijven – vandaar de behoefte aan een big data analist. De persoon in dit beroep moet de juiste achtergrond hebben, omdat hij of zij kennis van economie, wiskunde en statistiek combineert. Zijn of haar werk bestaat uit het analyseren van gegevens en het voorstellen van specifieke oplossingen en beslissingen op basis daarvan. Zo iemand zou geen problemen moeten hebben om een baan te vinden, want dit beroep is onder andere erg nuttig en zelfs cruciaal voor de ontwikkeling van bedrijven. Elke ondernemer die de beste beslissingen wil nemen voor zijn of haar bedrijf zal deze baseren op de analyse van een specialist.

Beroepen van de toekomstige Big Data analist
Beroepen van de toekomstige Big Data analist/foto: canva.com

Grafische industrie

De vraag naar werknemers in de grafische industrie is momenteel hoog en deze trend zal in de toekomst alleen maar toenemen. Computergraphics vormen de ruggengraat van elk bedrijf – van logo’s, websiteontwerp, promotiemateriaal, design en vele andere visuele aspecten van een bedrijf. Bovendien kunnen computergrafisch ontwerpers ook werk vinden bij uitgeverijen, gamebedrijven, telefoonapps enzovoort. Het is dus een beroep dat niet alleen vaardigheid, maar ook creativiteit vereist.

Wie kan er in de toekomst werk vinden? Financieel adviseurs

Financieel adviseurs zullen altijd gewaardeerd worden op de arbeidsmarkt. Financiële professionals zullen ongetwijfeld geen moeite hebben om werk te vinden in het beroep. Het toegenomen belang van de sector was te zien tijdens de pandemie – met de steun van financiële adviseurs konden veel mensen leren hoe ze hun financiën beter konden beheren. De tweede golf van het belang van dit beroep werd veroorzaakt door het gewapende conflict in Oekraïne – steeds meer mensen zijn op zoek naar professionele ondersteuning op het gebied van financiën en krediet, dus de Polen zijn steeds meer bereid om gebruik te maken van de diensten van financiële adviseurs. We kunnen ervan uitgaan dat ze in de toekomst steeds meer gevraagd zullen worden op de arbeidsmarkt.

Beroepen van de toekomst: logistiek medewerker

Hoewel het geen nieuws is dat logistiek een goed betaald beroep is, is het de moeite waard om op te merken dat het ook toekomst heeft. Bekwame logistiekmedewerkers zijn nodig in transport, bouw, auto-industrie, elektronica en energie. Dit is een zeer belangrijke functie die te maken heeft met de planning en supervisie van productieprocessen, transport en distributie van goederen.

Competenties van de toekomst – marketing en creatie

Welk carrièrepad moeten we kiezen als we meer artistieke vaardigheden hebben? Er zijn steeds meer mensen die zich beginnen te specialiseren in marketing en creatie in de breedste zin van het woord, en volgens voorspellingen zal er ook vraag zijn naar dergelijke specialisten. In welke specialisaties kun je werk vinden?

  • Online marketingspecialist.
  • Growth Hacker – d.w.z. een expert in gerichte marketing voor bedrijfsgroei.
  • User Experience (UX) Designer – iemand die klantervaringen op websites en apps ontwerpt.
  • Merkmanager.
  • Contentmanager – houdt zich bezig met het voorbereiden van content voor websites, blogs, sociale media.
  • Social media specialist.
  • Architecten van de toekomst.

Handarbeiders

Hoewel automatisering steeds meer gebieden van ons leven raakt, zal er nog steeds vraag zijn naar handarbeiders en arbeiders. Hoewel het te verwachten is dat zij ook in staat zullen zijn om de verschillende nieuwe apparaten te bedienen die in de toekomst op de markt zullen komen. Er is al een tekort op de arbeidsmarkt, met dakdekkers, slotenmakers, machinebedieners en installateurs waar momenteel vraag naar is. De redenen hiervoor zijn wellicht vooral de onaantrekkelijke lonen in verhouding tot het verrichte werk en interessantere werkalternatieven in Polen en in het buitenland.

Vraag naar werknemers: nieuwe beroepen

Cruciaal voor de verdere ontwikkeling van de technologie en andere sectoren van de economie zijn nieuwe banen en functies, waarvan momenteel wordt voorspeld dat ze de komende jaren belangrijker zullen worden. Het lijdt geen twijfel dat er nieuwe technologieën zullen ontstaan, en dus ook nieuwe specialisten en technici. Er zullen geheel nieuwe functies ontstaan, en dit zijn er een paar van:

  • Ruimteboer – of ruimteboer. Specialisten die betrokken zijn bij het voorspellen van de toekomst van beroepen suggereren dat er een toenemende vraag zal zijn naar mensen die als doel hebben gewassen te verbouwen op verschillende planeten, ruimtestations en andere faciliteiten voorbij de aarde. Zo’n specialist zal bekwaam moeten zijn in het kweken van planten onder andere omstandigheden dan op onze planeet. Dit beroep zal gerelateerd zijn aan de volgende markten: tuinbouw, biotechnologie, microbiologie, chemie, informatietechnologie, economie en tuinbouwproductie.
  • HR Business Partner – het doel is om op te treden voor de ontwikkeling van het bedrijf door ideeën voor te stellen en te adviseren voor het effectieve beheer van het team van werknemers, het voeren van communicatie en het verbeteren van de relaties met aannemers, waardoor de financiële winst van het bedrijf toeneemt. Dit werk is gerelateerd aan gebieden zoals personeelsbeheer, economie, IT, ergonomie van het werk, wetgeving, gezondheid en veiligheid, milieubescherming.
  • Incassobureau – zijn/haar beroep is het helpen van mensen die problemen hebben met het betalen van hun bankschulden en met schuldeisers en incassobedrijven. Hij houdt zich bezig met onderhandelen namens klanten en het uitvoeren van schuldsaneringen. Van dit beroep wordt verwacht dat het kennis van maatschappij, recht, economie, financiën, psychologie en zelfs geschiedenis combineert.
  • Medisch adviseur – de financiële voorwaarden voor medische professionals laten, zoals we al hebben gezegd, veel te wensen over. Er wordt echter aangenomen dat er in deze sector een ander beroep zal worden gecreëerd. Een medisch adviseur is iemand die kennis heeft van de medicijnen die door een farmaceutisch bedrijf worden geproduceerd, medische gegevens en klinische tests presenteert en de effectiviteit van medicijnen en medische preparaten aantoont. Dit beroep is gerelateerd aan biologie, scheikunde, wiskunde, farmacie en biotechnologie.
  • Beroepen gerelateerdaan demografie – naarmate de levensverwachting van mensen toeneemt, stijgt ook het aantal senioren en de vraag naar mensen die zorg verlenen aan ouderen en gehandicapten. Beroepen in de medische, zorg- en medische technologiesector zullen blijven groeien en dus nieuwe banen creëren – zoals levenseindeplanner (levenseinde-therapeut) en digitale stervensmanager.

Gezien het aantal mogelijke beroepen in de toekomst, kunnen we ook nieuwe studierichtingen verwachten, zodat toekomstige experts hun professionele toekomst kunnen plannen volgens nieuwe trends.

De toekomst stelt ons voor nog meer uitdagingen. Zoals je in ons overzicht kunt zien, zullen de meeste banen worden ingenomen door specialisten die te maken hebben met de telecommunicatie- of computerindustrie, biotechnologen, medisch personeel, specialisten in financiën, economie en management. Op hen wacht het grootste aantal vacatures. Hoewel het de moeite waard is om op te merken dat werkgevers nu al wachten op CV’s van specialisten in deze sectoren.

Zie ook: Welke studies kiezen en daarna een baan hebben?

Beroepen van de toekomst – veelgestelde vragen

Wat zijn de beroepen van de toekomst?

Beroepen van de toekomst omvatten gebieden die te maken hebben met technologie, gezondheid, duurzaamheid en innovatie. Voorbeelden zijn softwareontwikkelaars, data-analisten, ingenieurs in kunstmatige intelligentie, cybersecurityspecialisten, verpleegkundigen, ergotherapeuten, stadsecologen, specialisten in hernieuwbare energie en online onderwijsdeskundigen. Zij spelen in op de groeiende behoeften van de maatschappij en de veranderende technologische en economische omstandigheden.

Welke beroepen zijn er over 20 jaar?

Eerst en vooral kunnen we verwachten dat er over 20 jaar nog steeds gezondheids- en zorgberoepen zijn, dus er zullen artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en tandartsen nodig zijn. De behoefte aan AI-specialisten, ingenieurs en IT-experts zal ook zeker toenemen.

Welke beroepen zullen verdwijnen?

Alles wijst erop dat beroepen die te maken hebben met eenvoudig administratief werk zullen verdwijnen, omdat ze worden vervangen door kunstmatige intelligentie – dit betreft vooral ongecompliceerde berekeningen. Prognoses laten ook zien dat het aantal caissières en verkopers zal afnemen door de groei van zelfbedieningskassa’s.

Welke beroepen zijn er nodig in 2025?

In 2025 zal er behoefte zijn aan computerwetenschappers en programmeurs, specialisten in biotechnologie, de energie-industrie en de gezondheidszorg.

Aan welke beroepen is er een tekort?

Er is momenteel vooral een tekort aan gespecialiseerde vakmensen zoals elektriciens, lassers en slotenmakers.

Naar welke beroepen is er vraag?

Werkgevers zijn op zoek naar automatiseringstechnici, monteurs, machinebedieners en bouwvakkers.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247