Brandnetel – een natuurlijke remedie. Eigenschappen en gebruik

Brandnetel is een zeer populaire en veel voorkomende plant van de brandnetelfamilie, die bijna overal ter wereld voorkomt. Brandnetelthee of -infusie kan helpen bij veel kwalen en wordt ook gebruikt voor medicinale en cosmetische doeleinden. De geneeskrachtige eigenschappen zijn al vele jaren bekend – in de volksgeneeskunde wordt het behandeld als een natuurlijk antibioticum dankzij de antibacteriële eigenschappen. Het is een waardevolle bron van vitaminen en mineralen. Lees meer over deze unieke plant.

Artikel in samenwerking met het slaapportaal rosena.nl

Brandnetel – wat is het?

Gewone brandnetel, of Urtica dioica, is bekend onder een aantal namen, zoals grote brandnetel, tweehuizige brandnetel, brandnetel, grote brandnetel, hakhout en brandnetel. Hij groeit in braakliggende terreinen, bossen, struwelen, sloten en tuinen – als je goed om je heen kijkt tijdens een wandeling in de natuur, kun je hem zeker zien. Hoewel het door velen wordt beschouwd als een onkruid dat onaangename jeuk veroorzaakt bij contact met de huid, is het zeer nuttig. Het is een vaste plant die tot 2 meter hoog kan worden – de wortel is vertakt, de stengel stijf en rechtopstaand. Brandnetelbladeren zijn donkergroen van kleur en hartvormig met een spitse top. Ze zitten tegenover elkaar aan de stengel. Het is volledig bedekt met korte borstelige haren en langere brandharen, die mierenzuur bevatten. De vrucht van de brandnetel is de noot – de plant bloeit van juni tot september. Voor de oogst moet je de plant terugsnijden en 1-2 dagen laten verwelken. De bladeren moeten voor de bloei worden geoogst en de wortels moeten in de late herfst of vroege lente worden uitgegraven. Het is erg populair in de geneeskunde – brandnetelextract zit in veel medicijnen, waaronder die voor lever-, nier- en pancreasaandoeningen, anti-bloedingsmedicijnen, reinigingsbehandelingen en bloedsuikerregulerende preparaten. Het kan gekocht worden in de vorm van thee, siropen, tabletten, zalven, sap en tonics, haarshampoos en zepen. Het doet het ook goed in de keuken, als variatie in salades, soepen of cocktails.

Brandnetel – geneeskrachtige eigenschappen van de plant

Brandnetel is een plant met rijke medicinale eigenschappen. Hij is rijk aan vitamine C, die een gunstig effect heeft op de immuniteit van het lichaam, de spijsvertering en het metabolisme verbetert en de afvoer van overtollig water uit het lichaam versnelt. Het bevat ook B-vitamines, die de regeneratie van zenuwen versnellen. Brandnetel bevat ook vitamine K, dat een snellere genezing van wonden en bloedstolling beïnvloedt en de botmineralisatie ondersteunt. Het bevat ook flavonoïde glycosiden, die de immuniteit versterken. Het is een bron van mineralen zoals silicium, ijzer, magnesium, kalium, fosfor, calcium en jodium, evenals fytosterolen, flavonoïden, essentiële oliën en organische zuren.

Infusie van brandnetel
Brandnetelthee/ foto: canva.com

Eigenschappen en gebruik van brandnetel in de strijd tegen ziekten

Zoals gezegd heeft deze plant veel gezondheidsbevorderende eigenschappen, waaronder we kunnen onderscheiden

  • behandeling van allergische aandoeningen – het bevat tyrosinederivaten die een antihistamine-effect hebben. Door de enzymactiviteit van bepaalde ontstekingsreacties te remmen, wordt het gebruikt in de strijd tegen seizoensgebonden allergieën.
  • Gevriesdroogd brandnetelpreparaat heeft een effect op het verminderen van symptomen van rhinitis
  • Pijnstillende werking – brandnetel verlicht pijn die gepaard gaat met artritis, artritis, reumatische aandoeningen, verrekkingen en strekkingen van pezen als gevolg van sport. Het verlicht ook pijn in de ruggengraat. Brandnetelblad kan worden gebruikt in de vorm van een pijnstillend kompres – vooral van de jonge bladeren.
  • Brandnetel heeft eigenschappen die helpen bij de behandeling van verschillende soorten bloedingen, zoals hematurie, baarmoederbloedingen, neusbloedingen, hemofilie, hemoptoë, hemorragisch braken, maar ook bloedarmoede, rachitis, algemene zwakte, brandwonden en dermatitis.
  • Tot de geneeskrachtige eigenschappen van brandnetel behoren ook het verlichten van de menopauze, artritis, blaas-, nier- en leverstenen, bij de behandeling van nierstenen, geelzucht, maagzweren, beginnende diabetesaandoeningen.
  • Brandnetel verhoogt de productie van rode bloedcellen en hemoglobine. Het heeft bloedzuiverende eigenschappen.
  • De medicinale eigenschappen van brandnetel omvatten ook een verbeterde stofwisseling en een diuretische werking.
  • Brandnetel heeft ook eigenschappen die de productie van pancreasenzymen stimuleren, galafzettingen uit de galwegen afvoeren, de leverfunctie ondersteunen, de maag versterken, bloedvaten vernauwen.
  • Het heeft een ondersteunende werking tegen lupus, vermindert allergieën, verlaagt cholesterol, ureum en natriumchloride. Het wordt gebruikt bij ontstekingen, om pijn te verlichten, haaruitval tegen te gaan, bloedvaten te verwijden, bloeddruk te verlagen, ontsteking van de urinewegen, reumatische aandoeningen.
  • Het vermindert overmatig zweten.
  • Het wordt ook gebruikt in medicijnen tegen prostaathypertrofie.
  • Het gaat infecties van de keel, mond, mondholte en slijmvliezen tegen.

Brandnetelthee kan zwarte thee of koffie vervangen. Omdat het geen stimulerende eigenschappen heeft, kan het ook voor het slapen gaan gedronken worden en is het een waardevolle bron van vitaminen en minerale zouten.

Medicinaal gebruik van brandnetel in dermatologie

Brandnetel bevat ook waardevolle eigenschappen die worden gebruikt bij de behandeling van dermatologische aandoeningen, zoals seborroe van de hoofdhuid, roos, haaruitval, aften en dermatofytose. Brandnetel wordt gebruikt bij de behandeling van tumoren, gezwellen – binnen en buiten de huid. Tincturen en shampoos van brandnetel voeden de haarwortels, voorkomen haaruitval, behandelen seborroe en roos. Daarnaast versterkt het haar en nagels, voedt en reinigt het de huid, beschermt het tegen vrije radicalen, stimuleert het fibroplasten om collageen aan te maken, heeft het een antibacteriële werking, verbetert het de microcirculatie in de huid, vermindert het zwellingen en heeft het een ontstekingsremmende werking.

Het gebruik van brandnetel bij gewichtsverlies

Brandnetel is ook uitstekend als je wilt afvallen. Het heeft eigenschappen die het werk van de spijsvertering en het spijsverteringsstelsel verbeteren, het versnelt de stofwisseling – daarom is het naast zijn geneeskrachtige eigenschappen ook een natuurlijk hulpmiddel bij het afvallen. Regelmatig brandnetelsap of brandnetelthee drinken verbetert de werking van het spijsverteringsstelsel – en spijsverteringsproblemen zijn vaak gekoppeld aan een slecht dieet dat resulteert in een trage stofwisseling, waardoor we niet de gewenste afslankende effecten zien. Het is echter belangrijk om het drinken van brandnetelvloeistoffen niet te overdrijven – in overmaat, zoals met alles, kan het leiden tot ernstige problemen en gezondheidscomplicaties zoals uitdroging. Zorg er daarom voor dat je meer vloeistoffen drinkt als je een brandnetelbehandeling voor gewichtsverlies gebruikt. Natuurlijk zal het drinken van brandnetel alleen je niet doen afvallen – om het afslankproces met behulp van de plant effectief te laten zijn, is het nodig om je dieet te veranderen en te verrijken met licht verteerbare gerechten, groenten, fruit, en meelproducten, koolhydraten en suikers te vermijden.

Brandnetel en bloedarmoede

Dankzij zijn geneeskrachtige eigenschappen heeft brandnetel een gunstig effect op de productie van rode bloedcellen, waardoor het nuttig is bij de behandeling van bloedarmoede en zwakte. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel en heeft ook een licht bloeddrukverlagend effect.

Brandnetel als haar- en nagelpreparaat

De plant waar we het hier over hebben heeft ook cosmetische eigenschappen, daarom vinden we hem zo vaak terug in de samenstelling van haarshampoos, haarconditioners, bodylotions, crèmes, zepen, scrubs en oliën. Brandnetelextract heeft een heilzame werking op haarzakjes en stimuleert de haargroei. Daarnaast remt het de activiteit van de talgklieren, zweetklieren, heeft het een anti-roos en anti-acne werking. Het wordt ook gebruikt in therapieën voor huidontsteking en verbetert de conditie van haar, huid en nagels.

Brandnetel – contra-indicaties

Brandnetel bevat een aantal mineralen en vitaminen en is zeer heilzaam voor de gezondheid, maar er is een vrij korte lijst met contra-indicaties voor het gebruik van brandnetel bij de behandeling. Eerst en vooral moet het vermeden worden door mensen die medicijnen nemen tegen diabetes, vrouwen met aandoeningen aan de voortplantingsorganen (tumoren, myomen, bloedingen veroorzaakt door poliepen), mensen met nieraandoeningen en mensen die medicijnen nemen tegen hoge bloeddruk en medische middelen die de bloedstolling verminderen. Als het ijzergehalte te hoog is, wordt het gebruik van deze plant ook afgeraden, omdat er dan een allergische reactie kan optreden. Vooral zwangere vrouwen moeten voorzichtig zijn – vooral bij het gebruik van preparaten die brandnetel bevatten. Het gebruik ervan is niet volledig uit den boze, maar alleen een gespecialiseerde arts kan bepalen of brandnetel al dan niet een gunstig effect heeft op het lichaam. Hetzelfde geldt voor mensen die een operatie hebben ondergaan: in dit geval is overleg met een arts nodig om twijfels over het gebruik van brandnetelbladextract weg te nemen.

Brandnetelthee, brandnetelinfusie – hoe te zetten?

Hoe maak je brandnetelinfusie? Giet 25 g brandnetelwortels en -bladeren in 0,5 liter water en kook het ongeveer 3 minuten. Laat het vervolgens 20 minuten afgedekt trekken en zeef het. Drink 2-3 porties gedurende de dag – vooral te gebruiken bij ontstekingsremming, diarree en reinigingskuren. Een aftreksel van de plant heeft een antiseptische werking, reinigt het spijsverteringskanaal van giftige stoffen en helpt door zijn vochtafdrijvende werking ook om overtollig gewicht kwijt te raken.

Brandnetelsap

Hoe maak je brandnetelsap? Als je sap wilt maken van verse bladeren, kun je dit uit een sapcentrifuge of blender halen – was en mix de verse stengels en bladeren. Gebruik het om het welzijn te verbeteren en de bloedvaten te vernauwen, en drink drie keer per dag 35 g.

Hoe maak je brandnetelsiroop? Kook 125 g brandnetelsap met 125 g suiker tot het de consistentie van een siroop heeft. Het is de moeite waard om te gebruiken bij aandoeningen van het spijsverteringskanaal.

Brandnetel is een plant die rijke medicinale eigenschappen heeft en gebruikt wordt om de behandeling en genezing van het lichaam te ondersteunen. Dankzij deze veelzijdige plant is het de moeite waard om natuurlijke manieren te gebruiken om het lichaam te ondersteunen. Vergeet echter niet om je arts te raadplegen als je bepaalde medische aandoeningen hebt en tijdens de zwangerschap.

Zie ook: Zwarte vlierbes eigenschappen, gebruik, preparaten

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247