Luchtzuiverende planten. Luchtzuiverende kamerplanten en potplanten – 20 soorten

Luchtzuiverende planten kunnen een uitstekend en natuurlijk alternatief zijn voor luchtverfrissers in je flat en huis. Zoals hun naam al doet vermoeden, kunnen anti-smog planten de lucht ontdoen van smog. Kijk hoe je op een heel eenvoudige manier je leven comfortabeler kunt maken. Luchtzuiverende planten – 20 soorten in de strijd tegen smog.

1. Vleugelbloem (Spathiphyllum) – een eenvoudig te kweken plant

Hoe kun je voor een paar dollar de luchtkwaliteit in je huis verbeteren? Wingflower. Deze eenvoudig te kweken potplant zuivert de lucht van giftige stoffen, vluchtige organische stoffen zoals benzeen en aceton, maar ook formaldehyde en trichloorethyleen. Het is een mooie en aantrekkelijke bloem die grote decoratieve bladeren heeft met een zeilachtige bloeiwijze. De gevleugelde bloemen kunnen tot 80 cm hoog worden. Ze houden van licht beschaduwde plaatsen en kamertemperatuur. Je kunt hem het beste 2 tot 3 keer per week water geven, en in de winter maar één keer per week. Wees wel voorzichtig, want de plant kan schadelijk zijn voor veel dieren. Geef de voorkeur aan vruchtbare, goed doorlatende en licht zure grond (pH 5-6).

2. klimop (Hedera helix) – een plant die helpt de lucht te zuiveren van gifstoffen

Een natuurlijke luchtzuiveraar is de klimop. Deze plant kan uitstekend omgaan met formaldehyde, de meest voorkomende luchtvervuiler; formaldehyde wordt onder andere uitgestoten door uitlaatgassen van auto’s. De plant heeft niet veel nodig om de lucht te zuiveren. De plant heeft niet veel zon nodig, dus het moet geen probleem zijn om er een plek voor te kiezen – hij is geweldig op muren en schuttingen, maar we kunnen hem ook binnenshuis houden.

Klimop
Luchtzuiverende planten: klimop/ Foto: canva.com

Klimop (Rhapis excelsa) – gifvanger in potten

Rhapis excelsa absorbeert ammoniak – wat voorkomt in veel wasmiddelen, kleurstoffen en geverfd textiel. Deze plant doet het goed in elk interieur, dankzij zijn veelzijdige uiterlijk – gewoon in grote potten houden en goed verzorgen, dan kan hij echt groot worden.

4. varen (Nephrolepis exaltata)

De varen is een populaire kamerplant – hij is mooi, makkelijk te onderhouden en ook heel toegankelijk. De varen absorbeert formaldehyde in de lucht en heeft dus een vergelijkbaar effect als gewone klimop. Bovendien ziet hij er heel mooi uit als hij aan het plafond hangt.

5. Gefranjerde dracaena (Dracaena marginata)

Door gefranjerde dracaena binnenshuis te plaatsen zuiver je de lucht van stoffen zoals xyleen, formaldehyde en trichloorethyleen, die in veel kit, verf en oplosmiddelen zitten. Deze prachtige plant kan tot 2 meter hoog worden, maar heeft daarvoor wel de juiste omstandigheden, verzorging en een flinke pot nodig.

6 – Gouden Epipremnum (Epipremnum aureum)

Deze prachtige en gemakkelijk te verzorgen plant helpt de lucht te zuiveren van benzeen en koolmonoxide. Zijn lange ranken kunnen op verschillende oppervlakken klimmen. Denk er wel aan dat hij niet van vocht houdt en een goed verlichte plek nodig heeft, hoewel hij het ook goed doet in halfschaduw. De plant heeft een universele potgrond nodig, met toevoeging van zand. Hij hoeft maar 4-5 dagen water te krijgen in de zomer en elke 8 dagen in de winter.

Epipremnum goldenis
Epipremnum goldenis/ foto: canva.com

7. Paragras (Sansevieria trifasciata)

Dit is nog zo’n makkelijk te onderhouden plant die niet vaak water nodig heeft, dus droge periodes zijn geen bedreiging. Sansevieria geeft de voorkeur aan een lichte, humusrijke grond met een waarde dicht bij neutraal. De plant houdt van een zonnige standplaats, maar is giftig. Daarnaast is het een vrij dure uitgave – de prijs ligt rond de £340 – maar de investering meer dan waard. De plant verwijdert trichloorethyleen, benzeen, xylenen en formaldehyde.

8 – Sternbergskruid (Chlorophytum comosum)

Nog een plant die goed omgaat met stoffen zoals benzeen en formaldehyde. Hij doet het ook goed als sierplant op een lichte, maar niet te zonnige plek. Hij kan tot 45 cm groot worden.

9e Begonia (Begonia semperflorens)

Deze mooie maar veeleisende plant zuivert de lucht van benzeen en topeen, verbindingen die in verf, was en oplosmiddelen zitten. Hij vereist regelmatige verzorging en een warme en zonnige standplaats.

Begonia
Luchtzuiverende planten: Begonia/ foto: canva.com

10. lage dadelpalm (Phoenix roebelinii roebelenii)

Een prachtige plant die xyleen en formaldehyde bestrijdt. Houdt van een warme en zonnige standplaats – ongeveer 0,5 -2 meter van een raam. Hij houdt van matig zware en humusrijke grond. Hij moet tijdens het groeiseizoen royaal water krijgen – bescherm de dadelpalm tegen de wind, hoewel hij onder de juiste omstandigheden buiten kan staan.

11. Zamioculcas met zamibladeren zuiveren de lucht in huis.

Zamoculcas zamiolistas is een visueel aantrekkelijke decoratieve plant die vaak te vinden is in huizen en kantoren. Hij kan heel goed tegen water- en lichtgebrek en daarom vinden we hem vaak in badkamers. Behalve dat hij er prachtig uitziet, absorbeert hij roxynesen zoals benzeen, tolueen, xyleen en ethylbenzeen.

De 12e luchtzuiverende plant: de holle monstera

Dit is een prachtige bloem met hartvormige bladeren met talloze gaatjes. Het is een geschikte plant voor wie op zoek is naar exemplaren die geen ingewikkeld onderhoud vereisen. Hij zuivert de lucht van giftige stoffen zoals benzeen, ammoniak en formaldehyde.

13. roodachtige philodendron (Philodendron erubescens)

Dit is een makkelijk te onderhouden en verzorgen plant die vaak in huizen staat. Hij houdt van halfschaduw en temperaturen tot 24 graden. Wees echter voorzichtig als je jonge kinderen of huisdieren hebt – vooral katten, voor wie deze bloem dodelijk kan zijn. Bovendien produceert hij een stof die de slijmvliezen irriteert. Bij het bestrijden van smog – verwijdert het schadelijke formaldehyde verbindingen.

Roodachtige filodendron
Rode philodendron / foto: canva.com

14. Benjamina ficus/vegende ficus – reinigt de lucht effectief van smog.

Dit is een visueel aantrekkelijke plant die we vaak in huizen aantreffen – hij reinigt de lucht van veel schadelijke stoffen zoals xyleen, formaldehyde, benzeen, ammoniak en octaan. Hij houdt van plaatsen die niet veel zon krijgen, maar ook van zeer schaduwrijke plaatsen. Hij houdt niet van grote temperatuurschommelingen of herschikking – het is dus de moeite waard om goed na te denken over zijn locatie. Helaas is de Ficus Benjamina, net als de Philodendron, zeer giftig en kan hij beter niet worden gehouden in een huis met kleine kinderen en huisdieren.

15. chamedora exquisita – palmboom

Een prachtige plant die trichloorethyleen, formaldehyde, benzeen, xyleen en telenen absorbeert. Het is een langlevende plant die de lucht uitstekend bevochtigt. Hij doet het goed in de schaduw en halfschaduw, is gemakkelijk te kweken en vereist matig water en bladbesprenkeling.

16 Aglaonema (Aglaonema Schott) – een aantrekkelijke potplant

Als je de luchtkwaliteit in je huis wilt verbeteren, is Aglaonema een uitstekende oplossing. Hij verwijdert schadelijke stoffen zoals xyleen en formaldehyde. Hoewel het een tropische plant is, heeft hij ons nu geadopteerd als een van de huisbloemen. Hij geeft de voorkeur aan warme en zonnige locaties, voldoende substraat en luchtvochtigheid. In de zomer moet je hem regelmatig water geven en de bladeren besproeien. Je moet echter weten dat het een zeer giftige plant is die de slijmvliezen irriteert. Als je thuis kinderen of huisdieren hebt, kies dan voor een andere plant.

17. roze hoja (Hoya carnosa)

De roze hoja weet hoe hij de luchtkwaliteit in je huis kan verbeteren. Hij verwijdert formaldehyde, benzeen en tolueenverbindingen. Hij houdt van een vaste plek, een goede maar niet te zonnige plek – tocht moet rondom de plant worden vermeden. Omdat het een tropische plant is, hoeft hij niet veel water te krijgen, maar het is een goed idee om de bladeren van tijd tot tijd te besproeien. 18. Bloemenborstels

18 Madeliefje (Tradescantia)

Madeliefje is een gewone potplant, gemakkelijk te kweken en visueel aantrekkelijk. Ze verwijdert trichloorethyleen, benzeen, xylenen, formaldehyde en tolueen. Het is echt een niet-conflicterende plant – hij houdt van lichte plekken, schaduw en gedeeltelijke schaduw en groeit erg snel.

19. Dichtbloemige asperge/sprengerasperge (Asparagus densiflorus)

Een prachtig uitziende plant die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Deze plant houdt van zonnige plaatsen en weinig water geven, maar het is de moeite waard om hem één keer per week een speciale meststof te geven. Verwijdert giftige stoffen zoals formaldehyde, xylenen, tolueen, benzeen en trichloorethyleen.

20 Aloë vera

Behoort tot de vetplantenfamilie. Het heeft geneeskrachtige eigenschappen – speciaal voor mensen die worstelen met astma. Het verwijdert ook formaldehyde en benzeen. Zorg ervoor dat hij veel vrije ruimte, redelijk veel licht en kamertemperatuur heeft.

Luchtzuiverende planten: Aloë Vera
Luchtzuiverende planten: Aloë vera/ foto: canva.com

20 luchtzuiverende plantensoorten volgensNASA

Het Amerikaanse agentschap NASA heeft zijn eigen lijst samengesteld van planten die luchtzuiverende eigenschappen hebben. Volgens NASA zouden de meest optimale potplanten die geweldig zijn in het zuiveren van de lucht zijn:

  • aglaonemes
  • aloë vera
  • Andrego anthurium
  • areca
  • klimop
  • chamedora exquisita
  • chrysant multiflorus
  • lage dadelpalm
  • dracaena deremene
  • geurende dracaena
  • gouden epipremnum
  • ficus benjamina
  • rode filodendron
  • Jameson’s gerbera
  • saffier liriope
  • bamboepalm
  • zweeppalm
  • varen
  • heermoes
  • Stenberg’s kruidachtige plant

Bij het kiezen van bloemen in potten is het daarom de moeite waard om niet alleen te kijken naar hun aantrekkelijke uiterlijk om ons interieur te versieren, maar ook naar hun effect op de lucht in huis. Zuiverende planten absorberen vervuilende stoffen en helpen om de lucht in huis schoon te houden, omdat ze kooldioxide uit de lucht halen en vluchtige organische stoffen uit de lucht filteren, waardoor we zuivere zuurstof krijgen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige plantensoorten, hoewel ze de luchtkwaliteit helpen verbeteren, schadelijk kunnen zijn voor jonge kinderen en huisdieren.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247