Boks - czym dokładnie jest? Zasady

Boksen – wat is dat precies? Regels

Boksen is een vechtsport waarbij vuisten worden gebruikt. Het is een van de oudste sporten ter wereld. De eerste verslagen over boksen dateren uit de 6e eeuw voor Christus. Boksen is populair over de hele wereld. In Polen zijn er tienduizenden boksers. Boksen is een zeer veeleisende sport die voldoende conditie en kracht vereist.

Bekijk ook het bericht over de beroemde Poolse bokser Artur Binkowski!

Wat is boksen precies?

Boksen is een vechtsport waarbij twee deelnemers met hun vuisten tegen elkaar vechten. Het doel is om de tegenstander te verwonden en knock-out te slaan. Boksen is een zeer populaire sport over de hele wereld en heeft veel volgers. Het is ook een van de oudste vechtsporten. Bij boksen zijn er veel verschillende gewichtscategorieën en vechters moeten vechten in dezelfde categorie waarin ze zijn ingedeeld. Bokswedstrijden kunnen amateur of professioneel zijn. Amateurwedstrijden worden vaak georganiseerd op school- of universiteitsniveau, terwijl professionals kunnen strijden om de wereldtitel. Boksen wordt beschouwd als een zeer spectaculaire sport en wordt daarom over de hele wereld live op televisie uitgezonden. Het is ook een sport waarin je goed kunt verdienen als je het op professioneel niveau beoefent.

Basisregels van boksen

Gewichtscategorieën – boksen

Categorie strogewichtStrawweighttot 105 lbs (tot 47,627 kg)
Categorie Junior Vlieggewicht/Licht VlieggewichtLicht vlieggewichttot 48,998 kg
Categorie VlieggewichtVlieggewichttot 50.820 kg
Junior haan/super vlieggewicht categorieSuper vlieggewichttot 115 lbs (tot 52,163 kg)
Haan categorieBantamgewichttot 118 lbs (tot 53,524 kg)
Categorie Junior vedergewicht/supervedergewichtSuperbantamgewichttot 122 lbs (tot 55,338 kg)
Vedergewicht categorieVedergewichttot 126 lbs (tot 57,153 kg)
Junior lichtgewicht/super vedergewicht categorieSupervedergewichttot 130 lbs (tot 58,967 kg)
Lichtgewicht categorieLichtgewichtTot 135 lbs (tot 61,235 kg)
Categorie Junior weltergewicht/licht weltergewichtLicht weltergewichttot 140 lbs (tot 63,503 kg)
WeltergewichtWeltergewichttot 147 lbs (tot 66,678 kg)
Categorie Junior middengewicht/supermiddengewichtSuperweltergewichttot 154 lbs (tot 69,853 kg)
Categorie middengewichtMiddelgewichttot 160 lbs (tot 72,575 kg)
Super middelgewichtSupermiddelgewichttot 76,204 kg
Licht Zwaargewicht CategorieLicht Zwaargewichttot 79,379 kg
Junior Zwaargewicht/Licht Zwaargewicht categorieLichtgewichttot 90,719 kg
ZwaargewichtZwaargewichtmeer dan 90,719 kg

Boksen – waar moet ik beginnen?

Boksen is een geweldige sport die je kan helpen je fysiek en mentaal te ontwikkelen. Als je wilt beginnen met bokstraining maar niet weet waar je moet beginnen, dan is dit artikel voor jou.

Ten eerste moet je een goede bokstrainer vinden. Een trainer zal je helpen je doelen te bepalen en een trainingsplan op te stellen. Daarnaast kun je ook groepslessen of individuele bokslessen volgen. Vervolgens moet je de juiste boksuitrusting kopen: handschoenen, bokswraps, geschikt schoeisel, bokszakken en andere accessoires. Het belangrijkste is om handschoenen van de juiste maat te kopen – ze mogen niet te klein of te groot zijn.

Anders kun je jezelf bezeren tijdens de training of van onder de ring. En tot slot, vergeet niet om regelmatig te trainen en je trainingsplan te volgen. Vergeet ook niet om voor en na elke training te stretchen – zo voorkom je blessures en verbeter je je prestaties in de ring.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 198

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *