Bule‎ - o co chodzi? Zasady gry

Jeu de boules – waar draait het allemaal om? Regels van het spel

Jeu de boules is een zeer populair sociaal spel met arcade-elementen dat in veel Europese landen te vinden is. Het spel wordt gespeeld op een grasvrij veld, bijvoorbeeld op verhard grind. De afmetingen van het veld voor toernooien zijn min. 15m x 4m, maar voor recreatief spel kunnen deze afmetingen vergelijkbaar zijn. Het spel bestaat uit het gooien van metalen ballen (boules) met een diameter van 70,5-80 mm (gewicht 650-800 g) vanaf een gemarkeerde cirkel naar een kleine houten of plastic bal met een diameter van 30 mm, die in het Frans cochonnet wordt genoemd, wat big betekent (in Polen wordt de naam big vaker gebruikt).

Bule – Pétanque – geschiedenis

De huidige vorm van het spel werd gecodificeerd in 1907 of 1910 in La Ciotat, Provence, Frankrijk, maar wordt ook gespeeld in andere regio’s van dat land en in feite in het hele Middellandse Zeegebied. De Franse naam pétanque (overgenomen in het Engels, met of zonder accent aigu) is afgeleid van petanca in het Provençaalse dialect van de Occitaanse taal, afgeleid van de uitdrukking pè tancat [ˈpɛ taŋˈkat], wat ‘stilstaande voet’ of ‘geplante voet’ (op de grond) betekent.

Waar te beginnen? Bule

Het spel vereist geen gespecialiseerde vaardigheden. Als je je afvraagt hoe je met dit spel moet beginnen, volgen hier enkele stappen:

  1. De juiste uitrusting kiezen: Een belangrijk onderdeel van het spel zijn de metalen ballen, die tussen 70,5 en 80 mm in diameter zijn en tussen 650 en 800 g wegen. Het is de moeite waard om te investeren in een set ballen van hoge kwaliteit die jarenlang meegaan.
  2. De regels begrijpen: Bij het spel worden metalen ballen naar een kleine houten of rubberen bal gegooid, die een cochonnet of spaarvarken wordt genoemd. Het doel is om de bal zo dicht mogelijk bij het doel te plaatsen, of in ieder geval dichterbij dan de bal van de tegenstander. Het is toegestaan om de bal van de tegenstander te raken om de positie te veranderen.
  3. Oefenen: Zoals bij elke sport geldt: oefening baart kunst. Begin met het gooien van ballen op verschillende afstanden, leer verschillende werptechnieken en observeer andere spelers.
  4. Spelen met anderen: Boule is een sociaal spel, dus waarom niet lid worden van een lokale club of wedstrijden organiseren met familie en vrienden.
  5. Een strategie bepalen: Naarmate je meer ervaring opdoet, is het de moeite waard om na te denken over de strategie van het spel. Is het de moeite waard om de hardere worpen te riskeren of is het beter om je op de verdediging te richten?

Onthoud dat de sleutel tot succes in Boule niet alleen precisie is, maar ook tactiek en het vermogen om te anticiperen op de bewegingen van je tegenstander.

Gedetailleerde regels van Boule (Petanque)

Zoals je ziet zijn de spelregels eenvoudig, maar om je een beter beeld van het spel te geven, bespreken we het spel Boule in iets meer detail.

  • Het spel beginnen en beëindigen Voordat het spel begint, wordt een cirkel met een diameter van ongeveer 50 cm op de grond getekend van waaruit gegooid zal worden. Eén speler gooit dan een balletje op een afstand van 6 tot 10 meter van de cirkel. Dezelfde speler gooit zijn bal naar het varken, en dan verandert de volgorde van de worpen afhankelijk van de positie van de ballen ten opzichte van het varken.
  • Spelvarianten: Kan gespeeld worden in singles (één-op-één), doubles (twee personen per team) of triples (drie personen per team). In het enkelspel heeft elke speler 3 ballen, in het dubbelspel en het triplespel heeft elke speler 2 ballen.
  • Pitch – bulodrome: De jeu de boules baan moet rechthoekig zijn met afmetingen van 4 meter breed en 15 meter lang. Het oppervlak van de pitch moet verhard zijn en vrij van begroeiing.
  • Ballen: Jeu de boules-ballen moeten een diameter hebben tussen 70,5 mm en 80 mm en een gewicht tussen 650 g en 800 g. De pig, de kleine bal die in het spel wordt gebruikt, moet een diameter van 30 mm hebben.
  • Puntentelling: er worden punten gescoord voor het dichter bij het varken plaatsen van de bal dan de ballen van de tegenstander. Afhankelijk van het aantal spelers kunnen er maximaal 6 punten (teams van 2 of 3 spelers) of 3 punten (enkelspel) worden gescoord. Het spel eindigt wanneer één team 13 punten scoort.

Jeu de boules – hoe wordt het spel gespeeld?

Het spel begint met een toss om te bepalen welk team als eerste speelt. Het team dat de toss wint, begint het spel door een cirkel op te zetten en in de cirkel te gaan staan en een jack 6-10 meter te gooien. De speler van het team dat de jack gooide, gooit de eerste boule. Een speler van de tegenpartij gooit vervolgens de boules.

Vanaf dit punt wordt het team dat de boule het dichtst bij de jack heeft, beschouwd als ‘heeft het punt’. Het team dat geen punt heeft, gooit nog een boule. Dat team blijft boules gooien totdat het een punt heeft gescoord of geen boules meer heeft.

Als op een bepaald moment de dichtstbijzijnde boules van elk team op gelijke afstand van de jack liggen, dan gooit het team dat de laatste boule gooide opnieuw. Als de boules nog steeds even ver uit elkaar liggen, spelen de teams om beurten totdat er een gelijkspel is. Als aan het einde van het spel de boules nog steeds even ver uit elkaar liggen, scoort geen van beide teams.

Het team dat het einde heeft gewonnen, begint het volgende einde. Een speler van het winnende team plaatst (of tekent) een cirkel rond de jack. De speler pakt dan de jack op, gaat in de cirkel staan en gooit de jack om het volgende end te beginnen.

Regels van het jeu de boules spel – veelgestelde vragen

Waar gaat het bij jeu de boules om?

De regels van jeu de boules zijn heel eenvoudig. Het spel bestaat uit verschillende spellen. In elk spel is het de bedoeling van de speler om zijn boule het dichtst bij het varken te plaatsen of om de boules die het dichtst bij het varken staan (de boules van andere spelers) uit te schakelen. De bal wordt altijd gegooid door de speler van het team wiens boule op dat moment niet scoort – dus niet dicht bij het varken staat. Nadat alle ballen zijn gegooid, worden de punten geteld.

Hoeveel weegt een boule?

Een boule weegt ongeveer 650 tot 800 g.

Hoeveel bouleballen?

Afhankelijk van het aantal spelers is de set ballen als volgt: 1:1 – elke speler heeft 3 ballen. 2:2 – elke speler heeft 3 ballen. 3-3 – elke speler heeft 2 ballen.

Wat voor ballen moet ik kopen?

Je kunt het beste ballen kopen van zwaar hout (bijv. buxus) of plastic, die zwaar genoeg zijn zodat de wind de baan van de bal niet zal veranderen.

Wat is de naam van het jeu de boules spel?

Boule is een traditioneel Frans spel, dat daar Pentaque wordt genoemd; in Polen gebruiken we de naam “boules”.

Hoe gooi je een boule?

De boule wordt naar het varken gegooid of naar de boule van de tegenstander die zich het dichtst bij het varken bevindt. De speler krijgt een punt voor elke boule die dichter bij het varken of de boule van de tegenstander wordt geplaatst.

Waar kun je jeu de boules spelen?

Amateur jeu de boules kan eigenlijk overal worden gespeeld: in de tuin, in parken, op een veld of gewoon op een pitch. Het enige waar je voor moet zorgen is een vlakke ondergrond.

Robbert Meilink
Robbert Meilink

Ik ben Robbert Meilink, de bezieler achter lexpev.nl. Mijn passie voor kennis en ontwikkeling drijft me om inhoud te creëren die verrijkt en informeert. Als fervent liefhebber van technologie, gezondheid en persoonlijke ontwikkeling streef ik ernaar een platform te bieden dat niet alleen informeert, maar ook inspireert. Mijn nieuwsgierigheid naar de wereld heeft me ertoe gebracht om onderwerpen te verkennen variërend van de efficiëntie van managementtrainingen tot de intrigerende vraag hoeveel een vliegtuig weegt. Door mijn liefde voor ontdekken en leren hoop ik anderen te motiveren om hun horizon te verbreden en het meeste uit hun potentieel te halen.

Artikelen: 247